Banii sunt un servitor bun, dar un stăpân rău !!!

„Banul e ochiul dracului” – știți proverbul, toată lumea îl știe,    

dar nimeni nu se ferește de bani ca de diavol. Ne dorim bani,

mereu mai mulți.  Și este  normal să vrem, pentru că doar cu

ei poți cumpăra lucruri. Iar de lucruri avem nevoie ca să trăim.

E o problemă, însă, atunci când avem impresia că doar lucrurile care costă bani ne umplu viața. Atunci devine valabil proverbul. Banul e ochiul dracului când dintr-un instrument e transformat în scopul vieții.

Un tânăr își întrebă duhovnicul: „Ce părere aveți despre bani?” Părintele își invită ucenicul să se uite pe geam: „Ce vezi? – Văd niște oameni adunând fân pe poiana de lângă mănăstire. – Acum uită-te în oglinda asta. Ce vezi? – Firesc mă văd pe mine.”
Atunci  duhovnicul zise: „Și fereastra, și oglinda sunt făcute din sticlă. E de ajuns să fie aplicat un strat subțire de argint pe geam pentru ca omul să nu se mai vadă decât pe sine.
Asta-i părerea mea despre banii din argint sau din orice alt metal. Când ții prea mult la ei, ajungi să fii egoist. Și ține minte: banul e un servitor bun, dar un stăpân rău.”

“Banul e ochiul dracului” este o afirmație mai degrabă instinctivă.  Realitatea este  că ,de fapt banul nu e ochiul dracului, ci oamenii care țin la bani mai mult ca la viața lor sunt problema. Banul e ceva mult mai simplu și mult mai frumos. Pentru că sunt nenumărate definiții date banului, scopul meu nefiind să vă plictisesc prea tare, mă rezum doar la ce a spus    :”Eu m-am lămurit că un om care vrea să fie bogat nu este un păcătos. Spunea odată un preot bătrân: Circulă o zicală că banul e ochiul dracului. Eu nu-l concep ca ochiul dracului, eu îl concep ca pe o scară dublă. Dacă-l posezi, indiferent în ce cantităţi, şi te mişti în sus binefăcător pe scară, nu mai e ochiul dracului. Iar dacă cobori, atunci te duci cu el în infern, prin vicii, prin lăcomie și prin toate imperfecțiile legate de orgoliu și de pofta de stăpân. „

La finalul vieții ar fi mult mai bine  să se  spună despre tine ” a trăit folositor „, decât „a murit bogat” .

Să fiți buni și înțelepți !!!

M. Cooper

2 gânduri despre &8222;Banii sunt un servitor bun, dar un stăpân rău !!!&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s