Sărmanul miliardar …un om obișnuit !

Cel puțin o data în viață, dacă nu o dată la doua zile, orice om visează la bogăție. Ce- am face dacă am avea milioane sau chiar miliarde de euro? Ei bine, există oameni care dețin asemenea sume de bani, dar care trăiesc  fără lux și duc o viată aproximativ “normală” din punct de vedere al condițiilor de trai.

Sărmanul nostru miliardar locuiește într-un bungalow, zboară cu companii low cost și se internează de trei ori pe an la clinici de dezintoxicare. Este vorba de cel care a fondat Ikea și care are o avere de peste 30 de miliarde de dolari.

Soții Kamprad arată ca niște pensionari obișnuiți . În pardesiul său ușor ponosit, cu ochelari de vedere ieftini și cu pantofii scâlciați, miliardarul arată ca un pensionar care se chinuie să treacă peste greutățile zilnice provocate de un buget mai mult decât restrâns. Însa bărbatul nu e nimeni altul decât Ingvar Kamprad, singuraticul fondator suedez al Ikea. Averea sa depașește 30 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că este în primii zece  cei mai bogați oameni din lume. Cu toate acestea, Kamprad, care are 85 de ani, admite ca „e cam strâns la punga”.
Zboară cu companii low cost, conduce el insuși un Volvo vechi de 15 ani, și și-a mobilat modesta sa casa aproape numai cu produse de la Ikea pe care, culmea  le-a asamblat chiar el.
A recunoscut că și-a concediat frizerul său la care apela de mulți ani, după ce a descoperit că se poate aranja la un altul, mult mai ieftin.
Recent, când a sosit la o gala pentru a primi un premiu „omul de afaceri al anului”, bodyguarzii de la intrare au refuzat să-l lase să intre pentru că l-au văzut ca a coborât dintr-un autobuz de transport în comun.
Fost simpatizant al naziștilor in anii imediat următori celui de-al Doilea Război Mondial, Ingvar s-a autoproclamat alcoolic și a admis public că are o problemă legată de alcool. Însă tot el a afirmat că situația este sub control și că se „dezintoxica” de trei ori pe an.
Dorința sa de a economisi banii se extinde și în vizitele în străinatate, când ajunge la Londra de exemplu, preferând să meargă cu metroul sau cu autobuzele mai degrabă decaât cu taxiul. Nimic nu se aruncă . Miliardarul și-a mobilat aceasta casă numai cu produse Ikea.
Acum, Ingvar Kamprad locuiește retras, alături de soția sa Margaretha într-o vilă din Elveția. Cei doi sunt văzuti deseori luând cina în restaurante ieftine iar la supermarketuri merg atunci când sunt promoții.
Ingvar face cumpăraturi numai după-amiaza, când prețurile de la supermarket încep sa scadă.
Recent, o statuie care îl reprezintă a fost ridicată în orașul său natal din Suedia, iar Ingvar a fost invitat sa taie panglica. Se spune ca acesta, după ce a tăiat panglica, a împachetat-o frumos și a dat-o primarului, spunându-i că o mai poate utiliza foarte bine și altă dată.
Explicându-și stilul de viață, Ingvar declara că „sunt mai chibzuit așa cu banii, un fel de suedez-scoțian”. De ce? Dacă încep să achiziționez lucruri luxoase nu fac altceva decât să îi incit și pe ceilalți să facă la fel. Este important ca liderii să fie un exemplu. Mă uit la banii pe care i-aș cheltui pentru mine și mă întreb dacă toți acei clienți ai lui Ikea ar putea să-și permită la fel. Din când in când, recunosc, îmi cumpăr câte o camașă frumoasă și o cravată, plus că mai mănânc pe la restaurant”.
18 miliarde anual                                 
Ingvar Kamprad avea doar 17 ani când a fondat Ikea în 1943. Numele companiei provine de la inițialele sale, IK, E de la Elmtaryd, numele fermei familiei unde a crescut el, și un A de la Agunnaryd, satul său natal.
Adolescentului Ingvar i-a venit ideea mobilei demontabile în momentul în care a încercat sa bage o masa în mașina sa și pentru că nu reușea, un amic i-a zis să taie picioarele mesei, iar restul e istorie.
A deschis primul sau magazin în 1965, însa din cauza vântului, firma de neon s-a spart, a luat foc și totul s-a făcut scrum.
Deși a avut un start atât de nefericit, Ikea, care inițial primea comenzi prin poșta, s-a transformat într-un imperiu de peste 18 miliarde de dolari anual.
Există numeroase statistici care mai de care mai bizare, inclusiv cea care susține că unul din zece europeni este conceput într-un pat de la Ikea. Acum imperiul este condus de cei trei fii ai lui Ingvar Kamprad: Peter, care are 44 de ani, Jonas, de 41 de ani și Matthias, de 39 de ani, pentru că tatăl lor nu dorește ca o singură persoană să dețină controlul întregii afaceri.

Întrebarea pe care încerc să mi-o pun este  oare dacă ar fi trăit” din plin” și ar fi profitat fără măsură de „bănetul” de care dispunea ,   ar mai fi în viață sărmanul  miliardar?….poate da , poate nu ! Răspunsul și-l poate da fiecare , funcție de ale „vieții valuri”….eu spun  că NU…

Să fiți buni și înțelepți !!!

M. Cooper

Un gând despre &8222;Sărmanul miliardar …un om obișnuit !&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s