Zgomotoși pe dinafară și goi pe dinăuntru

Un ţăran şi fiul său mergeau într-o dimineaţă la câmp. La un moment dat, tatăl se opri, stătu cateva secunde ascultând, apoi îşi întrebă feciorul:

– Fiule, ascultă puţin şi spune-mi ce auzi !                                                    

– Cântecul păsărilor şi foşnetul frunzelor, tată, răspunse băiatul.

– Ascultă mai bine. În afara de asta, mai auzi ceva?

Băiatul se concentră şi zise:

– Da, parcă aud zgomotul unei căruţe.

– Aşa este, aprobă tatăl, mai mult decât atât, este o căruţă goală!

– Cum de ştii asta fără sa o vezi?, se arătă mirat feciorul.

– Este foarte ușor, răspunse tatăl. Cu cât căruţa este mai goală, cu atât face mai mult zgomot.

Nu vi se pare că logica acestui ţăran poate fi aplicată şi în cazul nostru al oamenilor ? Cunoaşteţi desigur persoane care fac mult zgomot lăudându-se, debordând de îngâmfare şi suficienţă de sine.

Vorbesc mult şi foarte sonor. Şi, nu-i aşa, în cele mai multe cazuri,  zgomotul acestor oameni e semn că sunt goi, pe dinăuntru.

Nu degeaba în trecutul îndepărtat, strămoșii noștri prețuiau liniștea ca pe o valoare reală și considerau zgomotul un supliciu. Astfel, în China antica, blasfemiatorii erau executați nu prin ștreang, ci fiind siliți să asculte până la exasperare bubuitul neîntrerupt al tobelor, peste care se suprapuneau sunete de flaut. Iar despre filosoful elin Pitagora se spune că discipolii săi trebuiau să se instruiască vreme de cinci ani în tăcere, înainte de a avea voie să pună prima întrebare magistrului. În epoca preindustrială, cel mai puternic sunet ce se putea auzi era dangătul clopotelor de la biserici.

Cu cât creștem în ani, cu atât avem nevoie de mai multă linişte. A fi  zgomotos nu este deloc un semn bun. Întâlnim mulţi oameni care fac tărăboi, numai ca să fie băgaţi în seamă sau  numai ca să pară mai cu ” moț”. A face zgomot, constituie pentru ei o modalitate de afirmare, de a-şi face simţită prezenţa. Sunt precum  butoaiele goale care fac cel mai mare zgomot la simpla lovire,  cum bine spunea Sofocle „Butoaiele goale fac gălăgie multă.”Așa este, foarte mulţi oameni se aseamănă cu butoaiele goale: ei merg peste tot făcând o mare gălăgie, fapt ce le demonstrează incapacitatea ,mediocritatea și goliciunea sufletului.

Din  frumosul proverb chinezesc  „Face mai mult zgomot un copac ce cade, decât toată pădurea care creşte în tăcere” putem trage concluzia că  „zgomotoșii”   sunt și vor fi în cădere  liberă.. mai grav este că nu își dau seama de asta , precum  toba care face mult zgomot fără să știe că este goală pe dinăuntru. 

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

Anunțuri

11 gânduri despre &8222;Zgomotoși pe dinafară și goi pe dinăuntru&8221;

 1. Foarte adevărat! Deja am trecut în etapa în care liniştea este foarte importantă pentru mine. Nu mai suport zgomotul, gălăgia, oamenii – „trâmbiţă”, care vor să se remarce prin gălăgia lor.
  Extraordinară pilda cu ţăranul cel înţelept. Aşa erau bătrânii noştri, pe vremuri: oameni înşelepţi, care deschideau gura numai atunci când era important să spună ceva, nu „palavragii”, ca mulţi din zilele noastre.
  Weekend frumos! 🙂

  Apreciază

  • asa este, din pacate astazi este plin de galagiosi care domina viata publica, televizoarele, tot ce misca in jurul nostru….de asta lucrurile sunt cum sunt,,,ex negative avem la tot pasul, ba le urmarim cu sufletul la care precum niste telenovele….sa fim sanatosi si dornici de a ne proteja viata de galagiosi,,,,zi faina

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s