Uneori , copiii ne dau adevărate lecții de viață

De cele mai multe ori copiii descoperă totul în nimic și în mod bizar , oamenii mari nu găsesc nimic în toate…haideti , așadar , să citim împreună  frumoasa poveste Bunicul şi nepotul a Fraţiilor Grimm din care să tragem concluziile corecte .

        A fost odată un bătrân împovărat de ani. Şi de bătrân ce era, privirea i se tulburase, auzul îi slăbise şi-i tremurau genunchii la orice mişcare. Când şedea la masă să mănânce, abia mai putea să ţină lingura în mână: vărsa ciorba pe masă, iar uneori îi scăpau chiar bucăturile din gură.

Şi văzând până unde ajunsese bătrânul cu nevolnicia, fiul şi noră-sa se umplură de scârbă. Nu-i mai aşezară să mănânce cu ei la masă, ci-l puseră într-un colţ, lângă vatră.

Şi din ziua aceea îi dădeau mâncarea într-o strachină de lut, şi nici măcar atât cât să se sature. Bătrânul căta cu jind la masa încărcată cu bucate, şi ochii lui lăcrimau de amărăciune.

Într-o zi, strachina de lut îi scăpă din mâinile cuprinse de tremur; căzu pe jos şi se făcu cioburi. Când văzu asta, nora apucă să-l certe de zor, dar bătrânul se închisese în amărăciunea lui şi nu scotea o vorbă. Din când în când, numai, scăpa câte-un oftat adânc.

„Asta e prea de tot!” îşi spuseră în sinea lor bărbatul şi nevasta. Şi-i cumpărară din târg o strachină de lemn, pe câteva părăluţe. Bietul bătrân trebui să mănânce de aici înainte doar din strachina de lemn.

Şi iată că odată, înspre seară, cum şedeau cu toţii în odaie, nepoţelul, să tot fi avut gâgâlicea de copil vreo patru anişori, începu a-şi face de joacă cu nişte scândurele.

– Ce faci tu acolo? îl întrebă taică-său.

– Fac şi eu o covăţică, îi răspunse copilaşul, din care să mănânce tata şi mama, când n-or mai fi în putere, ca bunicul!

Amândoi cătară mult timp unul la altul şi de amar şi de rusine îi podidi plânsul. Îl poftiră de îndată pe bătrân să se aşeze la masa lor şi, din ziua aceea, mâncară iarăşi cu toţii împreună. Şi din când în când se mai întâmpla ca bătrânul să verse din mancare, acum însă nu-l mai lua nimeni la rost…

Nu-i așa că, de fapt, aceasta poveste este  una adresată adulților ! Și asta pentru că  iată cum un copilaș de doar patru anișori, ne dă o adevărată lecție de viață…ce frumos  spunea Voltaire: Vocea care spune tuturor oamenilor „ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face”, va fi întotdeauna auzită de la un capăt la celălalt al universului.

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

Anunțuri

16 gânduri despre &8222;Uneori , copiii ne dau adevărate lecții de viață&8221;

 1. De ştiut, sigur ştie multă lume povestea! Dilema e alta: avem răbdare cu cei bătrâni!? Cât suntem în putere, ne credem invincibili, iar timpul trece şi tace şi ajungem sau putem ajunge în aceeaşi situaţie ca bătrânul din poveste! Povestea este spusa de foarte mulţi ani şi n-am învăţat (unii!) nimic! În vremurile în care trăim, vor fi tot mai mulţi bătrâni uitaţi de copii, de nepoţi, de lume… Numai bine!

  Apreciază

  • mare dreptate ai…dar este bine din cand in cand sa ne mai aminteasca cineva ca si noua ne vine randul(daca avem norocul)…sigur vorba aceea…da romanului mintea cea din urma este foarte adevarata…dupa ne pare rau, dar regretele sunt tardive….zi minunata sa ai in continuare

   Apreciat de 1 persoană

  • sper sa nu fie asa…oricum sunt exemple pe care le intalnim foarte des din pacate, in tot felul de familii…sa ne dea Dzeu mintea cea din urma . sau cea mai luminata…seara faina…

   Apreciază

 2. Foarte frumoasa aceasta poveste a Fratiilor Grimm ( povesti minunate cu care am copilarit 🙂 ) si, plina de intelepciune, multumim.

  * ” Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face.” ; acest proverb foarte celebru , rastalmaceste putin una din invataturile lui Iisus.
  Iisus, a spus de fapt ca: „Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel.”

  „In prima varianta esti practic indemnat sa fii doar cuminte. In textul original, insa, esti indemnat la actiune. Esti indemnat sa faci tot ce ai dori sa-ti faca altii tie.”

  Un sfarsit de saptamana cu multa bucurie!

  Apreciat de 1 persoană

  • multumesc mult Lacrima inrourata pentru frumoasele se adevaratele vorbe pe care m i le transmiti in mesajul tau(si nu este prima oara)…mare adevar in ce spui legat de a actiona, adica varianta activa la a face bine celor din jurul tau…sa si faci tot ce ai dori sa primesti de la altii este mult mai constructiv si „facator” de bine tie si celor din jurul tau…multumesc inca o data „enciclopedie „ce esti , pentru completarile tale care vin ca o manusa la ce am postat eu..sa ai o zi minunata si SARBATORI FERICITE!!!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s