Bârfa și efectele ei (uneori) zdrobitoare …

                   Un om nu poate zdrobi un cuvânt, dar un cuvânt poate zdrobi un om, spune un vechi proverb. La început a fost Cuvântul, mereu confirmată prin milioane de întâmplări minunate sau tragice, mărețe sau mărunte, magice sau perfect banale, în care totul a pornit de la o vorbă… La fel de convingător         

este filmul  Doubt (2008) / Îndoiala pentru care dramaturgul

american John Patrick Shanley a primit Premiul Pulitzer în

anul 2005. Shanley investighează aici cotloanele cele mai

întunecate ale minții omenești, acolo unde stau la pândă intoleranța,

îndoiala și bârfa, ascunse uneori chiar sub faldurile justificatoare ale celor mai înalte virtuți creștine, filmul ne vorbește despre intoleranță și graba de a-i judeca pe alții, despre cât de ușor uităm că certitudinile noastre sunt emoții, nu fapte și despre cât de bogat pavat e drumul spre iad cu intențiile noastre bune.  Dacă nu ați apucat să-l vedeți , merită să vă faceți timp pentru acest film  ,o adevărată lecție de viață . Despre bârfă şi efectele ei avem următoarea  secvenţă  din filmul „Doubt” 2008:

O femeie bârfea cu o prietenă despre un bărbat pe care abia dacă îl cunoştea. În noaptea care a urmat femeia a avut un vis. O mână a apărut deasupra ei şi a arătat-o cu degetul. Imediat, un sentiment copleşitor de vinovăţie a pus stăpânire peste ea. A doua zi s-a dus să se spovedească. L-a găsit pe bătrânul preot al parohiei şi i-a povestit toată tărăşenia.

-E bârfa un păcat?, l-a întrebat ea pe omul bisericii. Era mâna Atotputernicului cea care mă arăta cu degetul? Ar trebui să cer iertarea păcatelor? Părinte, spune-mi, am făcut ceva rău?

-Da, i-a spus parohul cel duhovnicesc. Da, femeie ignorantă şi needucată! Ai împrăştiat mărturii mincinoase împotriva aproapelui tău. Ţi-ai bătut joc de reputaţia lui şi ar trebui să fii profund ruşinată.

Atunci femeia a spus că-i pare rău şi a cerut iertarea păcatelor.

-Nu aşa de repede, a mai spus preotul. Vreau să te duci acasă, să iei o pernă şi să te urci pe acoperiş, să o spinteci cu un cuţit şi apoi să te întorci la mine!

Aşa că femeia s-a dus acasă, a luat o pernă de pe pat, un cuţit din sertar, a urcat pe acoperiş pe scara de incendiu şi a înfipt cuţitul în pernă. Apoi s-a întors la bătrânul preot după cum i se spusese.

-Ai spintecat perna cu cuţitul?, a întrebat-o el.        

-Da, părinte. 

-Şi care a fost rezultatul?

-Fulgi, a spus ea.

-Fulgi?, repetă el.

-Fulgi peste tot, părinte.

-Acum, vreau să te duci înapoi şi să aduni toţi fulgii care au fost luaţi de vânt.

-Bine, zise ea, dar asta nu se poate. Nu ştiu unde s-au dus. Vântul i-a împrăştiat peste tot.

Asta, spuse amărât părintele, este bârfa!

Mai jos aveți aveți și secvența  din film, durează doar trei minute și merită!

 Așadar, atenție mare …deşi ţine de „subsol” , bârfa poate urca la orice etaj !

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

Anunțuri

14 gânduri despre &8222;Bârfa și efectele ei (uneori) zdrobitoare …&8221;

 1. ,,Urăsc,, bârfa, nu pe bârfitori… aceștia te învață compasiunea pentru că nu știu ce-și fac… bârfitorul este un regat care se nimicește pe sine însuși, fără a avea nevoie de demolatori din afara lui 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. Un bârfitor este o persoană care deţine informaţii privilegiate despre oameni şi care începe să dezvăluie aceste informaţii altor persoane care nu au nevoie să le cunoască. Bârfa se diferenţiază de răspândirea de informaţii prin ceea ce stă în spatele ei, adică intenţia. Bârfitorii au ca scop zidirea imaginii lor prin „zugrăvirea” altora ca fiind răi şi se înalţă pe ei înşişi ca fiind un fel de deţinători de informaţii.

  Apreciat de 2 persoane

  • Minunat Daniela! Iti multumesc mult pt frumoasele/adevaratele vorbe transmise de tine…foarte la obiect ai ales citatul..din pacate , noi oamenii , dam vina mereu pe natura, pe cei din jurul nostru , etc etc…in loc sa ne uitam si in ograda noastra…sa ai o zi senina cu un vant prielnic de ce-ti doreste sufletul tau…

   Apreciază

  • ai mare dreptate in privinte celor doua ipostaze…sunt convins ca depinde foarte mult de fiecare dintre noi in ceea ce priveste stoparea Barfii in „fasa”, adica sa nu agreem asa ceva…daca o facem odata/inca odata cu siguranta nu vom mai fi intoxicati cu „prostii”/neadevaruri….sa ai o zi cu spor in toate…

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s