Setea de fericire…

                 A fi fericit și a avea o perspectivă optimistă asupra vieții nu înseamnă că nu simți și tristețe.”M-am întrebat dacă nu cumva e nevoie să suferim ca să discutăm serios despre fericire….dacă nu cumva drumul spre Paradis trece obligatoriu prin infern” (Octavian Paler) . În mod sigur fericirea nu presupune  lipsa tristeții , dar înseamnă  a rămâne optimist întotdeauna, chiar și în momentele triste. A fi fericit nu înseamnă suprimarea emoțiilor negative, pentru că asta duce la creșterea anxietății și chiar la depresie, ci mai degrabă acceptarea lor și abilitatea de a le depăși.

                Alergăm după fericire până departe, fie pe mare, fie pe uscat, fie în țări străine ,dar fericirea e aici, aproape de noi. Și pentru  că  zilele trecute am recitit cartea lui   James Allen „Omul devine  ceea ce gândește” , mai jos , vă propun o adevărată temă de reflecție legată de fericire.

„Mare este setea de fericire. Din păcate, încă şi mai mare este lipsa de fericire. Marea majoritate a oamenilor săraci îşi doresc bogăţie, crezând că aceasta le va aduce o fericire supremă şi de durată.          

La rândul lor, bogaţii îşi satisfac toate poftele, după care suferă de plictiseală şi

de saţietate, fiind chiar mai departe de atingerea fericirii decât sunt săracii. Dacă

vom reflecta la această stare de lucruri, vom înţelege un adevăr extrem de

important, potrivit căruia fericirea nu are nimic de-a face cu posesiunile lumeşti, la fel

cum nefericirea nu are nimic de-a face cu absenţa acestora. În caz contrar, toţi

oamenii săraci din lume ar fi întotdeauna nefericiţi şi toţi oamenii bogaţi ar fi

întotdeauna fericiţi, ceea ce nu este cazul (de multe ori întâlnim chiar situaţia inversă). Cunosc personal oameni extrem de nefericiţi care sunt înconjuraţi de lux şi de bogăţie, dar şi oameni fericiţi şi satisfăcuţi , deşi abia reuşesc să îşi ducă traiul. Mulţi oameni care s-au îmbogăţit au mărturisit că gratificarea egoistă a tuturor dorinţelor care a urmat i-a împiedicat să se mai bucurie de viaţă şi că nu au mai fost niciodată la fel de fericiţi ca în perioada în care erau săraci.
Ce este aşadar fericirea şi cum poate fi asigurată ea? Este ea o simplă iluzie efemeră, şi este suferinţa durabilă, aşa cum pare la prima vedere?
Dacă vom observa cu luciditate realitatea din jurul nostru şi dacă vom reflecta asupra ei, vom descoperi că absolut toată lumea – cu excepţia celor care au ajuns la înţelepciune – crede că fericirea poate fi obţinută exclusiv prin îndeplinirea dorinţelor. Această convingere adânc înrădăcinată în solul ignoranţei şi udată continuu de apa poftelor şi dorinţelor egoiste este cauza întregii suferinţe din lume. Iar atunci când vorbesc de dorinţe, nu mă refer neapărat la cele mai animalice şi mai grosiere dintre acestea, ci şi la cele intelectuale rafinate, care sunt infinit mai subtile şi mai insidioase decât primele, şi care privează omul de frumuseţea, armonia şi puritatea sufletului său, a căror expresie este fericirea.
Marea majoritate a oamenilor recunosc că egoismul este principala cauză a întregii nefericiri din această lume, dar se amăgesc singuri crezând că vina aparţine egoismului celorlalţi, nu şi propriului egoism. Cine recunoaşte că nefericirea sa este rezultatul propriului său egoism se află deja foarte aproape de porţile Paradisului. În schimb, cei care cred că nu se pot bucura de viaţă doar din cauza egoismului altor persoane rămân de-a pururi în purgatoriul pe care şi l-au creat singuri.
Fericirea este acea stare lăuntrică de satisfacţie perfectă care conduce la bucurie şi pace interioară, şi care exclude orice dorinţă. Satisfacţia care rezultă în urma împlinirii dorinţelor este efemeră şi iluzorie, şi este întotdeauna urmată de o nouă dorinţă care se vrea îndeplinită. Dorinţa este la fel de nesătulă ca şi oceanul şi se exprimă din ce în ce mai mult pe măsură ce cererile ei sunt satisfăcute. Ea solicită servicii din ce în ce mai ample de la slujitorii ei amăgiţi, până când aceştia devin epuizaţi din punct de vedere fizic şi mental şi se scufundă în focul purificator al suferinţei. Dorinţa este sinonimă cu iadul şi toate torturile din lume îşi au cauza în ea. Renunţarea la dorinţe este sinonimă cu intrarea în rai, iar pelerinul ajuns aici se bucură de toate desfătările din lume.                            

„Mi-am trimis sufletul în lumea invizibilă
Pentru a-mi aduce un mesaj din lumea de dincolo,
Şi de fiecare dată s-a întors la mine
Şi mi-a şoptit la ureche: Iadul şi raiul există în mine”.

Într-adevăr, iadul şi raiul sunt stări interioare de spirit. Cine se scufundă în sinele său egoist şi îşi propune să îi satisfacă acestuia toate dorinţele se scufundă practic în iad. Cine se înalţă deasupra egoului său, în acea stare de conştiinţă care îl neagă şi uită de el,…

Oamenii rătăcesc încolo și încoace în căutarea fericirii, dar nu o pot găsi decât atunci când iși dau seama că aceasta s-a aflat tot timpul în ei, dar și în jurul lor, căci fericirea umple întregul univers.Ei au fost cei care, în căutarea lor egoistă și oarbă, și-au închis ochii și nu au văzut-o.”

………Așadar , fericirea este un stil de viață, așa cum alimentația sănătoasa este o decizie pe care fiecare din noi o ia conștient. Nu ne naștem programați să fim fericiți sau nefericiți ci putem alege sa fim fericiți în viață, tot asa cum îți alegi hainele și cărțile preferate. Actele de bunătate care nu urmăresc o răsplată, recunoștință pentru cei care au făcut sau fac ceva pentru tine, optimismul ca atitudine, iertarea sinceră a celor care ți-au greșit sunt gesturi și stări care aduc fericirea. Deși se spune că banii sunt secretul fericirii, din fericire banii nu sunt singura cale care îți poate aduce fericirea. Fericirea se învață.

Ș-apoi fericirea nu este doar o stare de spirit, ci  un mare beneficiu pentru sănătate. Starea psihică bună este o cale eficienta pentru a crește reactivitatea organismului față de infecții și o soluție pentru activarea sistemului imunitar.

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

15 gânduri despre &8222;Setea de fericire…&8221;

 1. Ma bucur ca ai abordat si acest subiect. Este interesant ca oamenii alearga dupa fericire si ei nu stiu ca fericirea este chiar in sufletul lor. Trebuie doar asa cum ai spus”…sa invatam…” sa atingem acea fearicire pe care fiecare o visam. O saptamana plina de bucurii.

  Apreciat de 1 persoană

  • este un subiect vast, asta si fiindca noi oamenii suntem atat de diferiti si percepem fericirea in moduri diferite…imp[ortant sa ne aplecam peste acest deziderat major al omenirii….sa ai o seara plina de bucurii….

   Apreciază

 2. Asaf Psalmistul spune in Psalmul 73:28: “Cat pentru mine, fericirea mea este sa ma apropii de Dumnezeu: pe Domnul Dumnezeu Il fac locul meu de adapost, ca sa povestesc toate lucrarile Tale.”

  Iar Rabindranath Tagore a spus: „M-am culcat și am visat că viața era fericire. M-am trezit și am văzut că viața este datorie. Mi-am făcut datoria și-a venit fericirea.”—

  O zi cat mai fericita sa ai…

  Apreciat de 3 persoane

  • multumesc mult Daniel pentru frumoasele si adevaratele vorbe pe care m-i le-ai asternut , sunt convins ca ai facut-o, ca intotdeauna , cu drag si o buna documentare…foarte frumos suna „Mi-am făcut datoria și-a venit fericirea.” Sa ai o zi senina…

   Apreciază

 3. Cuvântul FERICIRE mi se pare cam pretenţios. Eu întotdeauna l-am asociat cu idealul, care este foarte greu de atins. Încercarea de a fi fericit se apropie foarte mult de armonia care ar trebui să existe între om şi viaţa lui. Dar până atunci, ceea ce ne este mai la îndemână…este BUCURIA. Să învăţăm mai întâi să ne bucurăm şi aceasta ne va duce pe un drum bun…

  Apreciat de 1 persoană

  • foarte adevarat ce spui Daniela , bucuria cred ca poate fi asociata cu fericirea…important sa stim sa ne bucuram de tot si de toate, iar….fericirea este garantata…cum spui tu -suntem pe drumul cel bun…sa ai o zi minunata in continuare….

   Apreciază

 4. Cred că dorințele se pot diversifica în dorințe pozitive/pozitivante, și celelalte. Cu referire la cele pozitive/ pozitivante, aș preciza că sunt acelea ce se referă la propria noastră ființă, la partea interioară, la ce și cum simțim. Este de bine să ne dorim să acționăm spre binele tuturor, spre calea cea dreaptă. Este bine să ne dorim să aflăm drumul cel adevărat. Oare aceste dorințe nu ne aduc spre fericire? Nu aceasta este chiar calea de urmat? Să ne dorim un pește pentru masa ce urmează, sau să ne dorim a învăța să pescuim?
  Nu sunt deținătorul adevărului despre fericire, dar, atunci când simt că „știu să pescuiesc” , mă simt bine, mă simt fericit.

  Apreciat de 1 persoană

 5. ..oare fericirea, ca și libertatea, sunt o stare de spirit? O stare, ..un fel de a fi, sau de a gândi și simți? Detașat de orice? Și nu ceva ce trebuie ..căutat și găsit, ca o dorință de ..satisfăcut, ca o destinație sau un scop?
  Oare atâta timp cât dorim ceva, fie mai concret, fie mai înspre abstract și rafinat, suntem legați, întemnițați în propria noastră dorință egoistă, în propria căutare sterilă?
  Daa, ,,chiar mă pun pe gânduri spusele tale.. Cumva mă regăsesc, îmi regăsesc căutările, ..în ambele ipostaze prezentate de tine aici.. Mulțumesc.. mult. 🙂 Mă ajută..

  Apreciat de 1 persoană

  • Multumesc Nicol pt frumoasele cuvinte …ai mare dreptate legat de dorinta care ne subjuga chiar uneori….important este ca in drumul nostru spre ceea ce ne dorim, visam sa ne simtim bine/fericiti….cum se mai spune ca fericirea/succesul este o călătorie, nu o destinaţie. Ceea ce faci este adesea mai important decât ceea ce rezultă….sa ai o zi FERICITA !

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s