Suntem ceea ce gândim…

„Prejudecata este părere fără judecată”( Voltaire), adică îți dai cu părerea înainte de a judeca(pre…judecată), te temi de toate înainte de a încerca , că o fi , că o păți. Prejudecățile ne țin pe loc, ne limitează libertatea de mișcare și nu ne permit sa privim dincolo de aparențe. „Aparențele înșeală” spune o vorba din popor, și Doamne ce mare adevăr…

Dacă vreți iată câteva exemple de prejudecăți : Pisica neagră și nr.13 aduc ghinion;  Sarea vărsată aduce ceartă în familie; tipa brunetă e mai deşteaptă decât cea blondă; Copiii unui infractor vor ajunge infractori ; toți tinerii sunt niște rebeli ; prima impresie contează,etc. Merită să pătrundem povestioara de mai jos pentru a trage  concluziile corecte:

Era pe  finalul unei zile, când un sătean se așeză  pe banca de lângă poarta curții sale și privea cum soarele apune alene și frumos.

– Pe drum trecu un om care se întorcea de la câmp.  După ce îi dădu binețe , acesta gândea în sinea lui despre cel așezat pe bancă: „Ce om leneş , în loc să fie la muncă, el stă cât e ziulica de  mare fără să facă nimica  …”

-La scurtă vreme trecu un altul. După ce îl salută , acesta  gândea în sinea lui  despre cel așezat pe bancă: „Ce om desfrânat , stă în fața casei ca să se uite după femei  …”

– După o vreme trecu un al treilea, care după ce îl saluta pe omul nostru, se gândea în sinea lui  despre cel așezat pe bancă: „Mare muncitor , cu siguranță că după ce toată ziua a muncit  se odihnește  …”

Întrebarea care se pune este : oare care dintre cei trei au avut dreptate în privința omului de pe banca?????????????????                                                         

Greu de spus , dar cu siguranță ne putem pronunța

despre cei trei trecători  ce fel de oameni erau. Astfel,

– primul era probabil un om leneș

-al doilea mai mult ca sigur un desfrânat, un ușuratic

-al treilea  foarte posibil să fi fost un om harnic.

Concluzia pe care o putem trage   este  că de cele mai multe ori , noi oamenii  suntem oglinda propriilor prejudecăți  .

În mod sigur „Prejudecăţile deformează întotdeauna gândurile, sentimentele şi opiniile oamenilor.”  și „De nimic nu se leapădă omul mai greu decât de o prejudecată!” (ambele ciate aparțin lui Mark Twain)

Încercând lucruri noi si renunțând la prejudecăți ne putem redescoperi, ne putem cunoaște mult mai bine pe noi, ne putem deschide noi orizonturi și , în mod sigur ,  putem avea o comunicare mult mai bună cu semenii noștri. 

Așadar , suntem ceea ce gândim , la fel cum , de fapt , și viceversa funcționează.

Să fiți buni și înțelepți !!!

M. Cooper

Anunțuri

7 gânduri despre &8222;Suntem ceea ce gândim…&8221;

  1. Pisica neagră, sarea vărsată, numărul 13 sunt doar superstiţii, însă este adevărat că aparenţele sunt înşelătoare de cele mai multe ori. Sigur că, după cum se îmbracă, după cum se poartă, după limbajul pe care îl foloseşte, poţi spune ceva despre un om pe care încă nu l-ai cunscut, doar că nu ar trebui să luăm această părere „de bună”.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s