Savuraţi cafeaua, nu ceştile !

Ce este viaţa? O întrebare pe care ne-o punem mai mereu , atât noi , oamenii simpli, cât și  marii gânditori,  compozitori,  poeţi ,etc. și care are o mulţime de răspunsuri . Iată o poveste luată de pe net referitoare la ce este viaţa şi, mai ales, la cum trebuie ea trăită.

Un grup de oameni de succes în apogeul carierei lor, toți având joburi și poziții de vis, mașini și case, au făcut o vizită unui fost profesor din facultate. Discuția a alunecat treptat   

spre cât de stresantă și obositoare e viața zi de zi. 

Profesorul i-a întrebat dacă vor să bea o cafea bună

și s-a întors din bucătărie cu un vas mare plin cu cafea

și o mulțime de cești. Unele erau din porțelan fin, altele

din sticlă, plastic, unele arătaând normal, altele foarte

delicate și scumpe, unele cu inserții aurite, altele cu

toarta ciobită, și i-a rugat pe fiecare să se servească.

Când toți aveau câte o ceașcă de cafea în mână profesorul le-a zis: Dacă ați observat fiecare dintre voi a pus cafea în câte o ceașcă scumpă și fină lăsând ceștile simple și ieftine goale pe masă.

E normal să vreți ceea ce e mai bun în viață, dar tocmai asta e sursa problemelor și a stresului pe care îl aveți zi de zi. Nu conteaza ce ceașcă ai ales, cafeaua are același gust. Ceașca nu adaugă nici o calitate cafelei. În cele mai multe cazuri o face doar să fie mai scumpă sau, în alte cazuri, nu putem vedea ce e de fapt înăuntru. Ceea ce ați vrut voi de fapt a fost cafeaua, nu ceașca și totuși, inconștient, ați ales cele mai scumpe și bune cești. Și apoi ați început să vă uitați la ceașca celuilalt gândindu-vă că e mai frumoasa decât a voastră. Viața e ca o cafea bună: jobul, banii, cariera, mașina, casa, hainele, poziția în societate sunt ceștile. Doar ne ajută să ne trăim viața, dar nu sunt VIAȚA.

Hainele pe care le avem, poziția în societate și banii nu înseamnă viața. Doar ne ajută să trăim viața. Nu definesc ceea ce înseamnă viața. Din contră, majoritatea oamenilor care au mult, sunt invidioși pe alții care au mai mult și nu reușesc să se bucure de ceea ce au. Câteodată concentrându-ne doar pe ceașcă, uităm să savurăm cafeaua.  Savuraţi cafeaua, nu ceştile ! Și beți cafeaua cu oamenii dragi alături.  Poate nega cineva  bucuria unei cafele savurată acasă în sânul familiei, la slujbă alături de colegi, sau la o cafenea alături de prieteni adevărați? Acasă înseamnă dragoste, la serviciu înseamnă  colegialitate,poate prietenie,  la terasă poate fi  socializare,  relaxare, câte și mai câte.

Cei mai fericiți oameni nu sunt cei care au cele mai multe lucruri. Cei mai fericiți oameni știu să se bucure cât mai mult de ceea ce au, acolo unde au, la momentul prezent. Ei FAC viața să fie frumoasă.

Demonstrația D-lui profesor vă rog să o luați ca  o „alegorie”, ca o lecție de viață poate,sau …ca atare. În viață contează  mai puțin finalul,destinația . Ceea ce contează și este decisiv în viață este drumul, călătoria, prietenii din jurul nostru care ne fac viața mai frumoasă, lucrurile de suflet, familia. Cele materiale , așa cum vin așa și  pleacă… cu toții avem ambiții și este bine sa fie așa, însa este important să nu uitam nici un moment de unde am plecat, cum am evoluat și să sărbătorim asta mereu  alături de cei dragi.

A dovedi această viaţă minunată trebuie să reprezinte scopul existenţei noastre pe pământ.

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

Reclame

17 gânduri despre &8222;Savuraţi cafeaua, nu ceştile !&8221;

 1. * „Viata este o tapiserie minunata. Individul nu e decat un detaliu neansemnat dintr-un desen urias si sublim.”
  Albert Einstein

  * „Viata isi are farmecul ei, depinde numai cu ce ochi o privesti.”
  Alexandre Dumas fiul

  Multumesc! Un sfarsit de saptamana linistit!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Te-ai inspirat din blogul meu??? 😀
  Viaţa este o cafea, iar munca, banii, situaţia, societatea – sunt ceşti. Doar instrumente pentru depozitarea vieţii. Ceea ce ceaşcă ţinem în mâni, nu defineste si nu modifică valoarea noastră în viaţă…
  În viatã nu existã oameni rãi; existã doar cei care suferã. Acceptând propria suferinţã şi suferinţa altora, e mult mai uşor sã acceptãm lucrurile care ni se par rele si violente. Oamenii din viaţa ta care te susţin dezinteresat, aduc la lumină tot ce-i mai bun în tine, îţi dau siguranţă, încredere, armonie şi bună dispoziţie…
  http://www.europalibera.org/content/article/24930230.html?fb_action_ids
  după 10 ani de la absolvirea Institutului, niste fosti absolvenţi au venit în vizită la profesorul, care le-a dus cursul de psihologie. Se aşezară, vorbiră… Şi atunci, când profesorul îi întrebă, cum mai traiesc; ca răspuns auzi doar plângeri pe viaţa asta, cu numeroase dificultaţi. Copiosul proprietar le oferise tinerilor să bea cafea şi a adus de la bucătarie o cafetieră faină şi un platou cu cele mai diferite ceşti – de porţelan, sticlă, plastic, cristal, alte mai simple, alte rafinate.

  Când absolvenţii au dezasamblat ustensile, profesorul le zise: „Daca aţi observat, unele ceşti sunt costisitoare, alte dezasamblate. Cele, simple şi ieftine, n-a vrut nimeni din voi să ia. Intenţia şi dorinţa de a avea doar cele mai scumpe lucruri şi este sursa tuturor problemelor voastre! Intelegeţi: o cupă nu face cafeaua mai gustoasă şi mai parfumată. Uneori ea, pur şi simplu, e mai scumpă şi ascunde ceea ce bem.

  Aţi dorit cafea – asta este intenţia voastra principală. Dar aţi ales conştient cele mai bune ustensii si, mecanic, aţi început sa examinaţi, care şi ce ceaşcă a căpătat altul… Acum, gânditi-vă: viaţa este o cafea, iar munca, banii, situaţia, societatea – sunt ceşti. Doar instrumente pentru depozitarea vieţii. Ceea ce ceaşcă ţinem în mâni, nu defineste si nu modifică valoarea noastră în viaţă. Uneori, fiind concentraţi pe ceaşcă, noi uitam de plăcerea însăşi a gustului de cafea. Savuraţi-vă cafeaua proprie!”

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s