Cele mai mari cinci greşeli alimentare pe care le facem în post. Cum ne putem îmbolnăvi şi îngrăşa crezând că ne detoxifiem

Cele mai mari cinci greşeli alimentare pe care le facem în post. Cum ne putem îmbolnăvi şi îngrăşa crezând că ne detoxifiem

Mâncarea de post nu este săţioasă, motiv pentru care suntem tentaţi să mâncăm mai mult. Perioada de post este o provocare nu doar pentru suflet, ci şi pentru organism. Privarea de anumite alimente, făcută greşit, poate duce la îngrăşare şi chiar la îmbolnăvire, avertizează nutriţioniştii. Postul, sub aspect culinar, este o perioadă în care organismul este supus la grea încercare, mai cu seamă că nu se respectă un principiu de bază al nutriţiei: o alimentaţie diversificată şi echilibrată.

”Compensarea” lipsei proteinelor animale cu alte alimente, multe dintre ele bombe calorice sau concentrate de ”E-uri”, poate duce, în cel mai bun caz, la îngrăşare, dacă nu şi la îmbolnăvire.

Cele mai mari cinci greşeli de nutriţie pe care le facem în perioada postului şi care ne ”costă” cel mai mult sunt, în opinia nutriţionstului Marius Călinici, următoarele:

 1) ”Postul presupune renunţarea la carne şi la grăsimi de origine animală, adică la acele alimente care generează senzaţia de saţietate. Drept urmare, pentru a ne potoli foamea, vom avea tendinţa de a consuma cantităţi mai mari din alimentele permise, ceea ce duce la îngrăşare”, explică medicul.

 2) Utilizarea preparatelor industrializate etichetate drept alimente de post (pate de post, salam de post, brânză de post şi altele). ”Acestea sunt un îngrozitor amestec de produse sintetice. Cele mai sănătoase alimente de post sunt cele pregătite în casă, în care ştii ce ai băgat”, spune el.

 3) Utilizarea margarinei ca înlocuitor pentru unt, margarina fiind considerată – spune Marius Călinici – de către majoritatea nutriţioniştilor – nesănătoasă, fiind sursă de grăsimi vegetale saturate.

 4)Cantitatea mare de carbohidraţi (pâine, paste făinoase, dulciuri de post şi altele) consumată, de regulă, în această perioadă îmbogăţeşte mult raţia calorică. De asemenea, tot acum se folosesc în exces şi sâmburii, cu efect tot în adăugarea unei valori calorice şi, mai departe, în creşterea în greutate.

 5)”Postul nu este cură de slăbire. Persoanele care reduc raţia în această perioadă, după încetarea postului pun înapoi tot ce au dat jos şi ceva în plus!”, avertizează nutriţionistul.

”Postul se ţine dacă ai credinţă. Dacă nu, e doar o manifestare superficială, care nu ajută la nimic”, încheie medicul.

Sursa : Adevarul.ro

Acest post se încheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria. Postul curăţeşte ochiul iar  rugăciunea curăţeşte mintea. Este motivul pentru care  trebuie să mâncăm atât, încât, după ce am mâncat, să mai vrem să ne rugăm.

Ș-apoi postul trebuie să ne inspire către gânduri mărețe și să ne facă să îmbratișăm înaltele idealuri ale credinței, dar ar trebui să ne amintească și de lucruri mărunte la prima vedere : un pahar de apă pentru cel însetat, o vizită făcută celui bolnav, o haină dăruită celui dezbrăcat, o masă pentru cel înfometat, un cuvânt bun pentru cei aflați la necaz . Așadar ,hrăneș­te, îmbracă, muncește, fii de folos oamenilor, ajută un invalid, nu trece pe lângă un om fără un cuvânt blând, fii ama­bil, primește-l pe cel străin, împarte câștigul tău cu cel sărac. Amintește-ți că cei fără  adăpost, cei lipsiți, cei schilozi sunt mari înaintea lui Dumnezeu. 

Toate aceste  fapte bune  este bine să le facem în taină. Să fie secretul nostru și al celui ajutat, pentru sufletul nostru.

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

Anunțuri

8 gânduri despre &8222;Cele mai mari cinci greşeli alimentare pe care le facem în post. Cum ne putem îmbolnăvi şi îngrăşa crezând că ne detoxifiem&8221;

 1. Mulţumiri pentru sfaturi şi gânduri bune.
  Postul este o practică străveche, întâlnită la aproape toate popoarele. Are şi rol terapeutic, dar mai ales spiritual, atunci când este unit cu alte nevoinţe, precum rugăciunea, milostenia, gândurile şi faptele bune. Pe partea alimentară se fac, într-adevăr, mari greşeli. Unii schimbă îmbuibarea de carne… cu îmbuibarea de produse vegetale, ori sensul lui este tocmai cumpătarea, controlul spiritual asupra nevoilor trupeşti. Este un excelent exerciţiu de voinţă, căci prima tentaţie este să credem că nu putem să postim, şi putem astfel să ne înfrângem slăbiciunile. Am auzit cândva un doctor vorbind la tv despre post şi o făcea mai frumos decât un preot. Zicea că omul nu are structură anatomică de carnivor, căci primii oameni nu omorau animale ca să mănânce. După păcatul lui Adam s-a ajuns la consumarea de carne. În timpul postului încercăm să ne întoarcem la acea stare primordială, când omul nu vărsa sânge ca să se hrănească. Mi-a plăcut mult acest punct de vedere.
  O zi frumoasă! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Adevarate si convingatoare vorbele tale , binevenite pentru care iti multumesc mult .Ce bine spus- imbuibarea de carne inlocuita cu cea de produse vegetale…ce este trist ca noi romanii consumam enorm din marile hipermarketuri(tot feluri de carnarii,noncarnarii de proasca si dubioasa calitate), care prospera pe seama noastra , nr lor fiind in continua crestere…sigur romanasii nostri au rabdat destula foame pe vremea „impuscatului”, dar este cam mult de cand ne complacem cu aceasta justificarea si ar trebuie sa fim si noi un pic mai chibzuiti ….seara minunata sa ai Alex!

   Apreciat de 1 persoană

 2. Atâta vreme cât nu exagerăm peste an cu carnea, dulciurile sau alte produse „grele”, nu avem nevoie de o curățire îndelungată. În plus, organismul poate fi afectat negativ de schimbarea bruscă a regimului alimentar. Mai bine să fim atenți zi de zi la ce și, mai ales, la cât mâncăm.
  Weekend plăcut și frumos!

  Apreciat de 1 persoană

  • Nu esti singura…sincer nici eu nu tin postul…Dumnezeu insa ne vede daca facem fapte bune, daca avem ganduri bune pentru cei din jurul nostru, daca suntem buni ,etc…sa faci acel bine dezinteresat este important pentru sufletul nostru…s-apoi sunt foarte multi aceia care se bat cu pumnul in piept ca tin post- deja se sterge de jumatate acest fapt…altii nu mananca carne,etc, dar consuma tot felul de inlocuitori/indulcitori, si-atunci postul, zic eu este anulat…sa ai o zi plina de „frumos” si de fapte bune Fata Vesele!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s