Cu sinceritate :”Cel mai rău om sunt eu”

Părerile despre semenii noştri ni le formăm după noi înşine. Îi măsurăm pe alţii după măsura noastră, dar faptul că ştim bine că există şi alte morale sau moduri de a gândi şi de a fi, are o prea slabă influenţă asupra judecăţii noastre.(Gian Dauli)

O poveste rabinică (sursa: internet)spune că Dumnezeu i-a cerut lui Moise să aleagă din poporul lui 1000 de  oameni cei mai buni la suflet. Moise a făcut ascultare şi i-a ales pe cei 1000.

Dumezeu i-a cerut apoi ca din aceştia să aleagă doar 10 cei mai buni dintre cei buni. Moise a făcut întocmai.

Dumnezeu i-a mai cerut însă ceva: ca din cei 10 să-l aleagă pe cel mai bun. Moise l-a ales, dar Domnul a vrut să vadă dacă a făcut alegerea corectă. Şi i-a zis lui Moise: „Trimite-l pe omul pe care l-ai ales în lume să-l găsească pe cel mai rău dintre oameni”.

Şi a umblat bietul om în lung şi-n lat. Şi când găsea un om hain, se îndoia că acesta ar putea fi cel mai rău. „De unde ştiu eu, îşi spunea, că răutatea acestuia e doar o aparenţă. Poate că în sinea lui e un om drept.”

Şi a căutat până i-a venit vremea să se întoarcă la Moise cu rezultatul. Omul ajunsese să se îndoiască şi de sine că este cel mai bun, devreme ce nu reuşise să împlinească cererea lui Dumnezeu.

S-a întors la Moise şi i-a spus: „L-am găsit pe cel mai rău om. Eu sunt”.  Dumnezeu i-a vorbit atunci lui Moise: „Ai  ales bine. Cu adevărat acesta este cel mai bun om, pentru că nu a putut să-i judece pe alţii.”

…….

Tindem să-i judecăm pe alţii după comportament, 

şi pe noi înşine după intenții(Covey) . 

Este mult mai ușor al judeca pe altul decât a te

judeca pe tine însuți, nu-i așa ? 

Îndreptaţi-vă ochii asupra voastră şi feriţi-vă de a judeca acţiunile altuia. Judecând pe alţii, muncim în zadar; adesea ne înşelăm, şi păcătuim lesne; pe când atunci când ne examinăm şi ne judecăm pe noi înşine, ne ocupăm totdeauna cu folos.(Anatol France) 

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

 

 

Anunțuri

8 gânduri despre &8222;Cu sinceritate :”Cel mai rău om sunt eu”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s