Regatul Fericirii – Bhutan (Articol nerecomandat invidioșilor și cardiacilor!) :)

În timp ce lumea întreagă este măcinată de crize și războaie, în timp ce marea majoritate a pământenilor se zbate să supraviețuiască într-o lume,  ce a deraiat complet de la normalitate,undeva,sus, pe coastele Munților ce ating Cerul, locuiesc fericiții supuși ai Regelui-Dragon, din Regatul Dragonului-Tunet. 

Regatul Fericirii 1

Nu, nu e un început de poveste!…Regatul Bhutan este unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Terra. Este un regat mic, situat între India și China, pe versantul sudic al marelui Masiv Himalayan. În funcție de altitudine, Bhutanul are mai multe zone climaterice – de la montană la subtropicală. Butanezii își denumesc regatul Druk Youl sau Druk Cenden (țara dragonului ce stăpânește tunetul). Multe milenii la rând țara a fost perfect izolată de lumea exterioară de către masivul Himalaya. ceea ce a permis păstrarea nealterată a unei culturi autentice, unice și fascinante. Religia oficială a Bhutanului este buddhismul tantric.

Regatul Fericirii 3

Ministerul Fericirii

Guvernul Bhutanului a considerat că este absurd să se bazeze în evaluarea bunăstării populației țării pe asemenea indicatori irelevanți ca PIB (produsul intern brut) 🙂 Așa că a inventat un alt indicator – Gross National Happiness (Indicatorul Naționalal Fericirii) Acesta  a fost legiferat prin Art.9 al Constituției Bhutanului, care sună așa: ”Scopul principal al activității Guvernului este atingerea fericirii de către fiecare cetățean al țării”!  Întreaga strategie de dezvoltare națională se bazează, dacă vă vine să credeți, pe acest Gross National Happiness! Așa că a apărut un nou minister – Ministerul Fericirii. (Recunosc, eu am rămas ca la dentist,citind asta!)

Ministerul Fericirii a organizat câteva conferințe internaționale, la care au fost invitați mai mulți specialiști de frunte din Occident (incluzând câțiva laureați Nobel în economie) în scopul dezvoltării unor strategii și metode de calcul performante a Indicatorului Național de Fericire, o rezultantă a situației economice din țară plus nivelul de satisfacție al populației. Unul dintre termenii principali în această formulă elaborată este….zâmbetul și frecvența lui!

Regatul Fericirii 4

”Sunteți fericiți?”

Întrerbarea ”Sunteți fericiți?” este adresată oficial tuturor cetățenilor în timpul recensământului populației. La ultimul recensământ din 2005, 45,2% din bhutanezi au răspuns ”sunt foarte fericit”, 51,6% ”sunt fericit” și doar 3,2% ”nu sunt fericit”.

Ce alte ”stranietăți” mai există în Regatul Dragonului Tunet?

Tradițiile sunt păstrate cu sfințenie.

Bhutanul își protejează cu strășnicie tradițiile milenare, moștenite de la strămoșii lor. În acest scop în țară este restricționat turismul și alpinismul. Până recent, pentru a obține viză, o persoană fizică trebuia să fie invitată personal de un membru al familiei regale.Deplasarea în afara capitalei se face numai în grupuri organizate și numai cu ghid oficial

Televiziunea a apărut abia în 1999, fiind unica țară de pe Terra în care încă nu exista la acea vreme nici un post TV .

Primul cotidian – 2012.

Bhutanul are un singur medic psihiatru.

Nu există foame sau criminalitate și practic, nu există corupție

Regatul Fericirii 5

Este interzisă uciderea animalelor. Majoritatea bhutanezilor sunt vegetarieni. Pentru cei ce mănâncă carne, aceasta este exportată din India vecină.

Cetățenilor Bhutanului li se impune prin lege să aibă costum național.

Avocatura este o meserie interzisă în Bhutan. Un Decret Regal special spune: ”Nu vor fi admise în sala de judecată persoane, care sunt în stare să transforme negrul în alb și albul în negru” (oooh….deja îmi vine să plâng!) :))))

Regatul Fericirii 6

Regele Bhutanului este cel mai tânăr monarh din lume ( e născut în 1980), fiind extrem de iubit și respectat printre supuși, dar și peste hotarele regatului. După căsătoria sa cu o frumoasă fiică de aviator ( nu a contat sângele nobil,ci iubirea! :))), indicele de fericire la nivel național a crescut cu câteva procente.(wooow, asta deja sună a conștiință colectivă, ca în stupul de albine!)  🙂

Alteța Sa este foarte preocupat de sănătatea poporului său – Bhutan este prima țară din lume unde fumatul a fost interzis peste tot.

Industrie grea nu prea există, deoarece Guvernul are mai mare grijă de situația ecologică a regatului. Peste jumătate din teritoriu este declarată Parc Național, în care vânatul este interzis, la fel ca și tăierea pădurilor.

Este interzis importul de îngrășăminte chimice. Tot ce crește în Bhutan este ecologic pur.Regatul Fericirii 7

Vă întrebați, (mai ales, dacă sunteți politician) pe ce se bazează bunăstarea țării? 80% din populație practică agricultura ecologică și producția de textile, majoritatea de manufactură. Exporturile de orez și fructe eco, dar și de energie electrică produsă de multiplele hidrocentrale susțin cu brio economia țării.

Oamenii locuiesc în case mari, spațioase de 2-3 nivele, împrăștiate prin defilee și pe versanți. Piscurile sunt rezervate celor peste 200 de mănăstiri, construite prin sec.VII de însuși RegeleTibetului.  Orașele sunt mici. Cel mai populat, capitala Timphu, are 40 mii de locuitori. 

Regatul Fericirii 8

Puținii occidentali ,care au vizitat Regatul Dragonului povestesc uimiți, cum totul în jur inspiră armonie și pace:  un țăran milos,care bandajează grijuliu aripa unui corb rănit, singurul polițist rutier din capitala țării, care se plictisește la locul de muncă, proprietarii de câini, care își piaptănă tacticos în fiecare dimineață patrupedele, în semn de recunoștință, că le-au păzit de duhurile Nopții, incantațiile nazale ale monahilor și expresiile binevoitoare de pe fețele trecătorilor.

Acesta e Regatul de sub nori al Dragonului Tunet, locul unde fericirea e la ea acasă. Sună a Paradis terestru, sau….a film SF…nu-i așa?… 🙂

de Masha Rasputina

sursă imagini: Internet

Sunt și oameni fericiți pe lumea asta. Este motivul pentru care mi-a plăcut foarte mult această poveste adevărată  .

Am îndrăznit să verific însă  pe Google, la ce distanță se află România de Buthan și am constatat că pe calea aerului ar fi în jur de 6.002 km…cam departe ! Așa să fie oare și cu fericirea pentru noi românii?….cam departe !

Pentru consolarea noastră însă voi lua în considerare  timpul în care se face acest drum lung cu avionul….surpriză , sunt doar 16 ore , adică nici măcar o zi….Doamne ce aproape suntem (în timp) de ….fericire !

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

 

 

 

Anunțuri

24 de gânduri despre &8222;Regatul Fericirii – Bhutan (Articol nerecomandat invidioșilor și cardiacilor!) :)&8221;

 1. Acolo-i de mine, in Regatul de sub nori al Dragonului Tunet, pt. ca mie-mi place al naibii de mult sa rad 🙂 …precum se vede! Bucuria adevarata vine simplu si firesc, din lucrurile marunte pe care le traim zi de zi. Ele inseamna de fapt momentele de fericire dupa care tanjim cu totii atat de mult…
  Mi-ar placea tare mult sa colind prin acele locuri extrem de fascinante, atat ca peisaje naturale cat si ca mod de viata cu totul diferit de nebunia si tumultul lumii in care imi traiesc destinul din aceasta viata!
  LA MULTI ANI FERICITI TUTUROR! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. Eu cred că nu distanța ar fi o problemă, ci mentalitatea indivizilor, modul de aplanare a conflictelor… Lumea asta a noastră, așa-zis civilizată, e prea încrâncenată și pusă pe căpătuială. Când să-și mai facă timp și pentru fericire? 😕

  Apreciat de 1 persoană

  • Foarte bine spus-cand ? Suna ciudat, dar adevarat-nu avem timp pentru fericire. Cum (desi) bine stim ca nu destinatia conteaza si calatoria pe care o facem pana la gara finala…perseveram in a ne face ca nu vedem ce se intampla de fapt…pacat ca doar la o varsta mai inaintata ne dam seama de anumite adevaruri care dor si nu mai pot fi vindecate,….sa ai o zi minunata Bursucel !

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s