Suntem oglinda gândurilor noastre

De la Voltaire citire „Prejudecata este părere fără judecată.”, adică îți dai cu părerea înainte de a judeca(pre…judecată), te temi de toate înainte de a încerca ..Prejudecățile ne țin în loc, ne limitează libertatea de mișcare și nu ne permit să privim dincolo de aparențe. Toate astea cănd ,de fapt „aparențele înșeală”, asta spune o veche și adevărată vorbă din popor…

marti 13Exemple de prejudecăți avem destule : Pisica neagră și nr.13(într-o zi de marți) aduc ghinion;  Sarea vărsată aduce ceartă în familie; Tipa brunetă e mai deşteaptă decât cea blondă; Copiii unui infractor vor ajunge infractori ; Toți tinerii sunt niște rebeli ; Prima impresie contează,etc. Plină de învățăminte  este și  povestea de mai jos ( sursa fiind internetul):

Era pe  finalul unei zile, când un sătean se așeză  pe banca de lângă poarta curții sale și privea cum soarele apune alene și frumos.

– Pe drum trecu un om care se întorcea de la câmp.  După ce îi dădu binețe , acesta gândea în sinea lui despre cel așezat pe bancă: „Ce om leneş , în loc să fie la muncă, el stă cât e ziulica de  mare fără să facă nimica  …”

-La scurtă vreme trecu un altul. După ce îl salută , acesta  gândea în sinea lui  despre cel așezat pe bancă: „Ce om desfrânat , stă în fața casei ca să se uite după femei  …”

– După o vreme trecu un al treilea, care după ce îl saluta pe omul nostru, se gândea în sinea lui  despre cel așezat pe bancă: „Mare muncitor , cu siguranță că după ce toată ziua a muncit  se odihnește  …”

Întrebarea firească care se pune  : oare care dintre cei trei au avut dreptate în privința omului de pe bancă? Greu de spus , la prima vedere imposibil , dar cu siguranță ne putem pronunța despre cei trei trecători  ce fel de oameni erau. Așa că :

– primul era probabil un om leneș

-al doilea mai mult ca sigur un desfrânat, un ușuratic

-al treilea  mai mult ca sigur a fost un om harnic.

Noi oamenii  suntem oglinda propriilor prejudecăți , a gândurilor  pe care le avem față de semenii noștri .  Atenție însă „prejudecăţile deformează întotdeauna gândurile, sentimentele şi opiniile oamenilor. ” O spunea Mark Twain. Tot ceea ce suntem este rezultatul a ce am gândit. Mintea este totul. Devenim ceea ce gândim.(Buddha)

ETICHETAjpgNu ți s-a întâmplat , în mare pripă ,să pui etichete care ulterior s-au dovedit că te-ai înșelat ? Eu am pățit-o nu o dată. Așadar  gata cu ideile preconcepute  și haideți să nu mai punem etichete din ” prima” asupra semenilor noștri! Renunțând la prejudecăți ne putem redescoperi, ne putem cunoaște mult mai bine pe noi, ne putem deschide noi orizonturi și , în mod sigur , putem avea o comunicare mult mai buna cu semenii noștri.

Să fiți buni și înțelepți !!!

M. Cooper

Anunțuri

11 gânduri despre &8222;Suntem oglinda gândurilor noastre&8221;

 1. Imposibil ca, de-a lungul vieții, să nu fi pus și noi etichete pripite semenilor noștri. Dar, cu timpul, ne putem da seama că am greșit de multe ori, dacă avem înțelepciunea să recunoaștem și nu să perseverăm în erori. Zile din cele mai însorite și benefice! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. Buna seara prietene !
  In loc de a comenta TITLUL sau cele corect afirmate de tine,
  postez un BANC ce tine de TITLUL ultimului meu articol…..

  Într-un oraș mai mic, în timpul unui proces, avocatul acuzării cheamă o bătrânică să depună mărturie. Avocatul observă că bătrâna este emoționată, așa că îi pune o primă întrebare mai ușoară pentru a o relaxa:
  – Stimată doamnă, puteți să îmi spuneți dacă mă cunoașteți?
  – Sigur că te cunosc. Ești avocatul Popescu, te cunosc de când aveai cinci ani. Nu faci altceva decât să minți și să manipulezi oamenii ca să faci tu avere. Oricum rușinea cea mai mare este că îți înșeli nevasta!
  Avocatul rămâne uimit, așa că încearcă să schimbe subiectul:
  – Stimată doamnă, dar pe avocatul apărării îl cunoașteți?
  – Sigur că îl cunosc. Este avocatul Vasile, îl știu și pe el de când avea cinci ani. Este un mare leneș, ia șpagă de la toată lumea și îi place băutura cam mult. Și el își înșeală soția, are trei amante, iar una dintre ele este chiar soția ta!
  Toată lumea din sală este șocată. Judecătorul îi cheamă pe cei doi avocați mai aproape și le șoptește:
  – Băi nenorociților, nici să nu vă gândiți să o întrebați pe bătrână dacă mă cunoaște că vă bag pe amândoi în pușcărie!!! 🙂 🙂 🙂
  Seara faina prietene si nu uita ca esti mereu binevenit la mine ! 🙂
  Aliosa.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s