Flori de primăvară, din pădure adunate: curiozităţi despre „vestitorii primăverii“ şi utilizări medicinale

 Alături de ghiocei, la început de primăvară răsar şi alte flori care anunţă sfârşitul sezonului rece. Dincolo de florile pur decorative, există şi plantele care pot fi consumate sub formă de salate sau alte mâncăruri delicioase şi sănătoase.

Iată câteva flori de primăvară, din pădure adunate:

Ghiocelul, peste 100 de varietăţi cunoscute

Ghioceii sunt plante erbacee perene şi cresc până la aproximativ 20 de centimetri. Apar spre sfârşitul lui februarie, în locuri umbroase şi umede, în luminişuri, pajişti şi păduri de foioase. Există mai mult de 100 de specii şi varietăţi de ghiocei, deşi în anumite cazuri deosebirile sunt destul de greu de identificat pentru un neavizat.

Flori de primăvară din pădure ghiocei

Brânduşa galbenă

Este o plantă de mici dimensiuni, perenă, care înfloreşte primăvara devreme, adesea la sfârşitul lui februarie. Varietăţile mai mari apar în luna aprilie. Există şi brânduşe de toamnă, acestea răsărind în locuri însorite, cu pământ bogat. Culorile brânduşelor sunt diverse, de la alb până la galben, albastru şi violet.

Flori de primăvară din pădure brandusa

Vioreaua are proprietăţi expectorante 

Înrudite cu leurda si lăcrămioarele, viorelele înfloresc primăvara devreme, la fel ca ghioceii. De reţinut, planta este toxică, din cauza unei substanţe numite scillitoxină, însă în industria farmaceutică sunt exploatate proprietăţile sale purgative, expectorante şi diuretice. Relativ frecventă în flora spontană a României, vioreaua se întâlneşte preponderent în zona de câmpie şi de deal. Florile de viorea pot fi utilizate în vopsirea fibrelor naturale în nuanţa albastru.

Flori de primăvară din pădure viorele

Leurda

Alium ursinum, aşa cum este botezată ştiinţific, răsare la scurt timp după apariţia ghioceilor, mai ales în pădurile de foioase de la deal şi munte, şi poate fi identificată după mirosul de usturoi emanat. În vechime se credea că urşii ieşiţi din hibernare căutau leurda pentru a o consuma ca leac purificator după lunga perioadă inactivă. Frunzele de leurdă au proprietăţi depurative, cu efecte benefice asupra sângelui, ficatului, stomacului şi intestinelor, prin urmare este recomandat ca în fiecare primăvară să introducem în aliementaţie salatele pe bază de leurdă. Atenţie, pentru că frunzele de leurdă pot fi confundate cu cele de lăcrămioară, care sunt toxice.  

Flori de primăvară din pădure leurda

Rostopasca 

Denumită ştiinţific Chelidonium majus, rostopasca poate fi întâlnită în pâlcuri, mai ales în zonele umede de la marginea pădurilor, în grohotişuri, dar şi în grădini umbroase ori pe marginea drumului. Este o plantă folosită intens în medicina naturistă, fiind utilizată în în tratarea afecţiunilor hepatice, biliare, digestive, intestinale, artrită, astm bronhic, contra bătăturilor, anumitor boli de piele persistente etc.

Flori de primăvară din pădure rostopasca

Untişorul, mâncare tradiţională în Săptămâna Paştilor 

Untişorul (Ranunculus ficaria) creşte în locurile destul de umbroase ale pădurii şi apare în lunile martie-aprilie, prezentând frunze rotunde, lucioase şi cărnoase, cu gust bogat, care explică şi denumirea lui populară. Trebuie să fie cules pentru consum la scurt timp după ce apare pentru că după înflorire devine toxic. În anumite zone din Moldova, salata de untişor este considerată mâncare tradiţională în Săptămâna Paştilor. Untişorul are efect tonic digestiv si detoxifiant.

Flori de primăvară din pădure untisorul

Sursa : Adevărul.ro

Ce darnică este natura cu noi oamenii, nu-i așa ! Ș-apoi nu degeaba se spune că, codrul este frate cu românul . Parcă ne-ar îndemna: „Haide omule, nu mai sta pe gânduri,   servește-te  acum  ! Clătește-ți ochii cu frumusețile mele! Încântă-ți sufletul și dăruiește din minunățiile mele pentru încântarea altor suflete dragi ție !

Înfruptă-te din  farmacia mea naturală pentru ca să devii mai viguros , mai plin de viață, mai sănătos !  Totul este gratis , dar grăbește-te ! Acum este momentul !”

Așadar nu mai stați pe gânduri dragi prieteni , ascultați  glasul și chemarea naturii ! Totul pentru încântarea sufletului și revigorarea trupului !

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

Anunțuri

31 de gânduri despre &8222;Flori de primăvară, din pădure adunate: curiozităţi despre „vestitorii primăverii“ şi utilizări medicinale&8221;

 1. Salut prietene ” C…..” si………… felicitari pentru postare-informare ! 🙂
  Conform zicalei ” DAR din DAR se face ” 🙂
  am dat” reblogg ” pe My Blog !!! 🙂 🙂 🙂
  Multumesc frumos din toata inima ❤

  Cu simpatie si prietenie,
  Aliosa.

  Apreciat de 1 persoană

  • Te salut si eu cu mare drag Aliosa…multumesc pentru trecere , pentru cuvintele frumoase si pentru clipul minunata….in replica, dar in aceeasi nota cu clipul tau vin si eu cu Directia 5

   Sa ai o seara minunata !

   Apreciază

 2. Unde scrie despre Rostopască, „e folosită în tratarea afecțiunilor”, corectează tu te rog: „astm bronșic” (:

  Mulțumesc din suflet pentru un asemenea articol. 😊 Nu mi-a încântat doar mintea și ochii, ci și sufletul. Uite că nu știam toate aceste detalii, dar acum știu. Și mă bucur că în fiecare zi am ceva nou de învățat și nu numai de la natură, ci și de la tine, de la voi, de la toți cei ce scriu aici și nu numai. Așa că ar fi bine, știi poezia lui Traian Dorz, să „învățam de la toate!” 💚

  Apreciat de 1 persoană

  • Multumesc pentru completare dar si pentru frumoasele si adevaratele tale vorbe….sa invatam de la toate si de peste tot cate ceva ,,,este menirea omului in viata asta de pe pamant…tot binele din lumea asta draga prietena ! Noapte buna si o saptamana (care este pe cale de a se ivi ) binecuvantata ! ❤ ❤ ❤

   Apreciat de 1 persoană

   • Am citit cu zâmbetul pe buze, nu există cuvinte pentru a-ți putea mulțumi. Așadar nu o să-ți mai spun: „mulțumesc” (nu acum), ci am să mă bucur de fiecare cuvânt ce-l așterni pe acest blog. Ai un suflet frumos, păstrează-l așa toată viața, bunul și dragul meu prieten. (:

    Îți doresc o noapte liniștită și o viață plină de binecuvântări la orice pas! 💚💚💚

    Apreciat de 1 persoană

   • Fără scuze (: înțeleg.

    Aștept melodia, nu mi-a apărut, poate din cauză că sunt pe telefon?

    Mulțumesc din suflet și îți doresc o seară minunată! 💚😊

    Apreciat de 1 persoană

   • Posibil, nu îmi apărea nimic, nici numele, nici link-ul melodiei. (:

    Oh, cum să nu îmi placă? E pe lista preferințelor mele încă de când a apărut. 💚 Dă-mi voie să îți spun și eu un sincer MULȚUMESC! 😊

    Apreciat de 1 persoană

 3. Wow, pentru mine, ghioceii erau până azi doar de un singur fel. Este pentru prima dată când aflu că sunt peste o sută de varietăți?! Mulțumesc pentru atâtea informații… sănătoase. O primăvară caldă și sănătoasă să ai M. Cooper!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s