10 plante care curăţă ficatul

plante care curăţă ficatulSă facem un joc de gândire: imaginaţi-vă un acvariu ce prezintă un peşte şi un filtru de apă monitorizat. Dacă filtrul este înfundat cu toxinele din interior, întregul rezervor se va umple cu acele toxine. În sistemul nostru, filtrul este ficatul, acvariul este corpul nostru, iar peştele care trebuie să trăiască eşti tu.Ficatul este organul principal ce se ocupă de expulzarea şi descompunerea toxinelor ce intră în organism. Acesta produce bila, un agent metabolic detoxifiant, vital în descompunerea grăsimilor alimentare. Astfel, ficatul joacă un rol deosebit de important în sănătatea noastră, tocmai de aceea trebuie preţuit şi tratat în cazul dereglărilor.

Printre plantele ce purifică ficatul întâlnim:

 1. Afinele (atât fructul, cât şi extractul din frunze) sunt colectate în timpul verii, fiind bogate învitaminele A, B, C, antocianozide (au efect tonic asupra vaselor de sânge), având o influenţă puternică asupra ficatului şi în tratarea stresului. Mai au rol în vindecarea varicelor, a hemoroizilor, rol antioxidant, antiinflamator, antiseptic, întăresc capilarele şi chiar luptă împotriva infecţiilor din tractul urinar. Dar atenţie: consumul lor trebuie făcut doar pentru perioade scurte, deoarece au un conţinut ridicat de tanin sau pot produce chiar daune la nivelul ficatului.
 2. Grapefruit-ul conţine naringenin, un antioxidant ce ajută la descompunerea lipidelor, dar şiglutation ce anihilează radicalii liberi şi declanşează eliminarea metalelor grele.
 3. Menta nu e folosită doar pentru o respiraţie proaspătă, această plantă are rolul de a stimula circulaţia bilei, ajută la descompunerea grăsimii. Reduce şi colesterolul ,,rău” din organism, ceea ce duce la facilitarea ficatului în filtrarea toxinelor. Mai are rolul de a inhiba blocajele de la nivelul rinichilor şi a vezicii biliare, ajutând chiar la calmarea stomacului pentru o digestie mai bună.
 4. Rădăcina de Astragalus (Astragalus membranaceus) a început să fie folosită în China acum sute de ani în urmă, având rolul de a îmbunătăţi eliberarea toxinelor de la nivelul ficatului şi a vezicii biliare. Prezintă un gust dulce, fiind folosit mai ales de tinerii activi. Această plantă stimulează sistemul imunitar, îmbunătăţeşte circulaţia, ameliorează transpiraţiile nocturne, reduce retenţia de lichide. Mulţi consideră că îi este superioară ginsengului. Cu toate că prezintă atât de multe proprietăţi, în Europa, această plantă nu e folosită de foarte mulţi locuitori.
 5. Rădăcinile de cicoare – cunoscută şi ca floarea albastră ce vibrează. Doctorii romani, arabi şi persani foloseau frunzele şi rădăcinile acestei plante în tratarea multor boli hepatice, inclusiv a icterului, a pietrelor de la nivelul ficaului şi a vezicii biliare, a vezicii urinare, a durerilor de cap, constipaţiei, indigestiei şi chiar a depresiei.
 6. Rădăcinile de păpădie – aceste buruieni îndepărtate de cei de la ţară sunt ca un demachiant pentru ficat. Acestea stimulează circulaţia bilei din ficat şi luptă împotriva cirozei, a unui ficat gras şi chiar a acneei.
 7. Rostopasca – atât grecii, cât şi romanii considerau că această plantă este cea mai puternică în curăţarea ficatului. Aceştia foloseau rostopasca pentru toate problemele ficatului. Această plantă stimulează producţia de enzime din pancreas, stimulează producţia bilei, ajută ficatul să elimine particulele străine; ajută ficatul leneş şi serveşte în ameliorarea spasmelor vezicii biliare.
 8. Sfecla rosie este bogată în flavonoide şi β-caroten având rol în stimularea şi îmbunătăţirea funcţionării ficatului, dar şi în curăţarea sângelui în mod natural.
 9. Turmericul organic – denumit şi rădăcina galbenă, este un protector al ficatului deosebit de puternic, chiar şi în regenerarea celulelor acestuia. Ajută la stimularea enzimelor responsabile pentru îndepărtarea toxinelor (inclusiv a celor cancerigene) din organism, chiar în combaterea acestor celule cancerigene.
 10. Usturoiul conţine alicina şi seleniu, care au rol în protejarea ficatului de toxinele din organism. Mai are rol în reducerea colesterolului, a nivelului de trigliceride care pot suprasolicita acest organ, împiedicând funcţionarea optimă a acestuia.

Alte alimente cu proprietăţi curative asupra ficatului sunt fructele de avocado (conţin glutation), merele (sunt bogate în pectină, ajutând eliminarea toxinelor din tractul digestiv, dar şi a colesterolului rău), lămâile (activează enzimele responsabile de detoxifierea ficatului), nucile (prezintă L-arginina, ce are rol în eliminarea amoniacului din ficat) etc.

Cu toate că plantele sunt foarte bune pentru organismul nostru, nu uitaţi că tot ce este în exces dăunează.

Sursa : Yve

Așadar pentru că ne pasă de sănătatea noastră  , este bine să avem un stil de viaţă echilibrat în tot ceea ce facem , să mâncăm din tot ceea ce avem nevoie pentru buna funcţionare a organismului,dar  fără excese, să  bem multă apă, să facem mişcare şi să ne bucurăm de timp liber şi de relaxare,  zi de zi , ceas de ceas.  Sănătate, sănătate, sănătate… că-i  mai bună decât toate !

P.S. Recunoaște-ți planta din imagine ? Este o adevărată „farmacie ” naturală , leac natural în tratarea a nenumărate boli .

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

Reclame

13 gânduri despre &8222;10 plante care curăţă ficatul&8221;

 1. Ficatul este laboratorul organismului! Cei care au probleme cu inima, nu consumati grapefruit. Atentie la rostopasca poate fi otravitore, daca nu respectati cantitatile. Intaresc ideea de a consuma lamaia si avocado. O seara perfecta,adica fara toxine! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s