Educația copilului- prioritatea părinților…

Erau odată trei olari iscusiţi care s-au întâlnit într-una din zile cu un bătrân care le-a spus:

-Dragii mei, mie mi-e urât singur. Nu aţi vrea să mă ajutaţi şi să-mi dăruiţi cu mâinile voastre pricepute trei copilaşi de lut ca să-mi ţină de urât?

– Ba da, moşule, te ajutăm, au spus meşterii mândri că pot să-şi arate priceperea.

Şi s-au apucat de lucru. În timpul acesta, bătrânul, care nu era un om obişnuit ci chiar Dumnezeu, le-a gătit alături o masă copioasă de se mirau şi meşterii de unde scoate atâtea bucate. Unul dintre olari, care era mai leneş şi mai pofticios, mai mai că-i venea să-şi lase treaba şi să se înfrupte din bucate.

– Când credeţi că aţi terminat, veniţi de vă ospătaţi puţin din bucatele mele, le-a spus moşneagul şi s-a făcut nevăzut.

Atât i-a trebuit olarului celui leneş că a şi sărit la masă, în timp ce copilaşul său de lut nici măcar pe jumătate nu era gata. Colegul lui, văzându-l că mănâncă, s-a oprit şi el şi a trecut la masă fericit. Al treilea, însă, a muncit până la capăt şi şi-a terminat copilul de lut.

Când s-a întors bătrânul i-a mustrat pe cei doi olari leneşi şi l-a felicitat pe cel de-al treilea pentru lucrul bine făcut. Şi la toţi trei le-a spus:

-Vedeţi aşa e şi în viaţă: unii oameni sunt foarte serioşi în a-şi modela prin educaţie proprii copii, dar alţii sunt ispitiţi de tot felul de lucruri şi-şi lasă odraslele neterminate, adică nemodelate.

Sursa : radio romania-actualitati.

O bună pildă pentru toți părinții în a-și crește și educa  copiii asemenea olarului cel harnic. Cea mai eficientă metodă de educare este aceea de a face noi înşine ceea ce-i învăţăm pe alţii, adică să fim exemple pentru copiii noștri. Ș-apoi educaţia nu este doar un cuvânt, doar un sfat, ci mai degrabă un exemplu într-un climat de afecţiune,  plin de iubire şi încredere.

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

Anunțuri

8 gânduri despre &8222;Educația copilului- prioritatea părinților…&8221;

 1. Aș zice că aici se potrivește foarte bine zicala: „lenea e cucoană mare, care cere de mâncare”. Așa se întâmplă cu omul care pune poftele și lenea înaintea misiunii sale. Mulțumiri pentru pildă și, cum rar am ocazia să urez, o seară minunată, dragă prietene! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Subscriu intr-u totul la zicala cu D-na Lene..cunoastem/auzim/vedem multe cazuri de parinti doar cu numele…sa fim totusi optimisti ca ne-om destepta …candva ! Seara plina de voie buna , draga Petru, si inca odata LA MULTI ANI si SUS PAHARUL …

   Apreciat de 1 persoană

 2. Minunată povestire! Mi-a plăcut cuvântul „bătrânului” (Dumnezeu) când a zis că unii își lasă copiii „neterminați”… Mare adevăr! Și mare greșeală pentru aceia ce nu-și împlinesc misiunea de părinți până la capăt.
  Numai bine și o zi frumoasă! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Si mult conteaza (nu doar) cei sapte ani de-acasa…ne plangem de tinerii din ziua de astazi , ca-s ‘șa, cu nu-s,etc…ca nu ne vor asigura pensiile, dar oare nu sunt copiii pe care noi i-am crescut ?!…Multumesc Alex pt trecere si mai ales pentru vorbele tale foarte adevarate…sa ai o zi minunata in continuare !

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s