Lacul din România care deţine 3 recorduri mondiale.Apa lacului deţine proprietăţi unice în intreaga Europă

Lacul din România care deţine 3 recorduri mondiale.Apa lacului deţine proprietăţi unice în intreaga Europă - GALERIE FOTOTrei recorduri mondiale definesc Lacul Ursu din stațiunea Sovata, judetul Mureș: este cel mai mare lac helioterm din lume, este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetație bogată, lucru datorat solului vulcanic depus în timp, și este singurul lac natural din lume despre care se cunoaște, fără nici o indoială, data exactă la care s-a format! Este vorba de anul 1875, când, la 27 mai, a avut loc o prăbușire de teren, creându-se astfel o formațiune geologică, de natură carsto-salină.
Lacul Ursu și-a primit numele după forma sa, asemănată cu o piele de urs. Se află la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare de 3 km adâncime. Lacul are o suprafață de 40.235 m, adâncimea de 18,10 m, lățimea de 170 m și o salinitate medie de 250g/l. Lacul este înscris în lista monumentelor naturale ale României.
Apa lacului deține proprietăți unice în intreaga Europă și este recomandată pentru băi de aproximativ 20 -30 de minute (10 – 15 minute pentru copii), pentru tratarea diferitelor afecțiuni reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare. Nămolul care se formează pe fundul lacului este și el folosit în diverse tratamente.

Fenomenul de heliotermie al lacului, a fost descoperit în jurul anului 1900, fiind determinat de “stratificațiile concentrațiilor saline ale apei lacului și încălzirea inegală a acestor straturi de către radiația solară”.
“Având o greutate specifică mai mică, apa dulce se întinde pe suprafața lacului, formând un strat de câțiva centimetri grosime. Primăvara, straturile sărate inferioare (1,40 — 2,50 m) se încălzesc sub acțiunea razelor solare, până ating 40-50 grade Celsius (la sfârșitul lunii iunie). Apa sărată, datorită greutății sale specifice mai mari, nu se ridică la suprafață și își păstrează căldura înmagazinată până la mijlocul sezonului de vară. În vara anului 1900, la o adâncime de 1,32 m lacul avea temperatura de 71 grade Celsius. În anii următori, datorită creșterii numărului de vizitatori, temperatura apei nu a mai atins această valoare. În condiții optime la data deschiderii lacului pentru public, temperatura maximă ajunge la 50-55 grade Celsius. În timpul verii, temperatura apei scade treptat.” (agerpres)

Stațiunea Sovata este renumită și pentru alte puncte turistice: Muntele de sare – în spatele Lacului Roșu și Lacului Verde, Pârtia Aluniș, Lacul Negru – primul lac al Sovatei format în anul 1710 prin surparea unei ocne și Izvorul Ghera – pe locul unde se aflau primele băi sărate din stațiune. În 1884 Sovata a fost atestată oficial ca stațiune balneară.

Sursa : media

sovataNu m-am putut abține și l-am încercat și eu (lacul Ursu) în duminica care a trecut. M-am grăbit să o fac pentru că deschiderea Lacului s-a făcut cu o zi înainte, sâmbătă, 25 iunie , ceea ce înseamna că atunci la suprafața apei temperatura era 50 grade Celsius. La o zi diferența am găsit , deja, cu totul alte temperaturi ale apei, funcție de adâncime(Aveți , alăturat ,tabelul care era afișat la intrarea în Lacul Ursu).

Este o minunăție să poți să faci o baie în acest lac -unicat din lumea asta …soare, apă sărată, pădurea- n preajmă cu aer curat de munte, o adevărată cură de natură dar și de curățire a  sufletului.

Vă recomand cu mare drag (dacă sunteți prin/din zonă) să vă „scăldați” în Lacul Ursu, totul cu un singur interes din partea mea…să vă simțiți bine.

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

 

19 gânduri despre &8222;Lacul din România care deţine 3 recorduri mondiale.Apa lacului deţine proprietăţi unice în intreaga Europă&8221;

 1. Multumesc pentru postare si recomandarea privind SCALDATUL ! 🙂
  Eu deja m-am scaldat
  trupul mi-e revigorat,
  sufletul impacat
  iar tonusul ridicat ! 🙂
  Ca atare, articolul de fata l-am REPUBLICAT
  sa il am in ARHIVA personala pastrat
  ca-i un bun castigat
  si de la Dumnezeu dat !!! 🙂 🙂 🙂
  Aliosa.

  Apreciat de 1 persoană

  • Ma bucur ca este deja scaldat si cu tonusul ridicat , draga Aliosa ! 🙂 🙂 🙂 Oricum pana se gata vara sper sa mai faci „scaldaturi” , ca tare-s recomandate…iar laSovata daca ajungi este minunat ! Sa ai o seara pe placul inimii tale ! Multumesc mult pentru RE…

   Apreciază

  • Merita draga Oana…cand inoti in lac(nu trebuie sa stii , apa sarata te tine la suprafata) admiri si padurea minunata de pe marginea lacului,….sa ai un w/e pe placul tau, iar cand o fi sa fie vacanta la care visezi(sa stii ca sunt unii care deja au fost in vacanta) (de pe acum ) vacanta minunata ! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   • Multumesc mult! 🙂 Sper sa vina si vacanta… Daca nu voi ajunge acolo, macar pana la Slanic Prahova tot dau o fuga. Si acolo e apa la fel de sarata, iar peisajul aproape la fel de frumos. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

 2. Eu am fost la Sovata în toamna anului trecut, fiind cazat la hotelul Aluniș, iar până la baza de tratament aveam ceva de mers. Am făcut băi în cadă și împachetări cu parafină. Mi-a plăcut lacul și împrejurimile, iar personalul a fost foarte amabil.
  Salutări efervescente! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Ma bucur ca ai fost si ti-a placut, draga Petru ! Este minunat sa faci baie si in lacul Ursu(are forma unei blani de ura-de-acolo vine numele lacului), mai ales vara…s-apoi dupa o baie buna , la Campul Cetatii (langa Sovata) se mananca un pastrav unicat(ca mod de prepare)…sa ai o zi frumoasa in continuare si un w/e pe placul tau ! 🙂 🙂 🙂

   Apreciat de 1 persoană

  • Cea mai buna perioada este iulie-august cand si temperatura apei din lac este confortabila(daca nu sunt ploi)…poate mai treci, draga Dana ! O zi excelenta si un w/e plin de bucurii ! 🙂 🙂 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s