În căutarea fericirii…

„Fericirea este un fluture care, atunci când este urmărit, este întotdeauna la un pas de a fi prins, dar dacă stai liniştit, se poate aşeza pe tine.”(N. Hawthorne)

Un negustor oarecare şi-a trimis fiul să înveţe Taina Fericirii de la cel mai înţelept dintre toţi oamenii de pe faţa pământului. Băiatul a bătut patruzeci de zile prin deşert până a ajuns la poarta unui frumos castel, situat în vârful unui munte. Acolo sălăşluia Înţeleptul pe care îl căuta.

Însă, în loc să întâlnească un sfânt, aşa cum se aştepta, eroul nostru s-a trezit într-un bazar unde a găsit o vânzoleală acerbă: era un du-te-vino de negustori, oameni care stăteau de vorbă pe la colţuri, o mică orchestră ce cânta melodii suave, şi, pe lângă toate acestea, mai era şi o îmbelşugată masă, plină cu cele mai alese bucate din acea parte a lumii. Inţeleptul vorbea cu toată lumea, iar băiatul a trebuit să aştepte două ore până să-i vină rândul.

Înţeleptul ascultă cu atenţie motivul vizitei tânărului, dar îi spuse că exact în acel moment nu avea timp să-i explice Taina Fericirii. Îi sugeră băiatului să dea o raită prin palat şi să revină peste vreo două ore.

”Dar, până atunci, vreau să te rog ceva”, a completat Înţeleptul, dând băiatului o linguriţă în care picură doi stropi de untdelemn. „Cât timp te plimbi prin palat, poartă această linguriţă fără să verşi uleiul din ea”.

Tânărul a început să urce şi să coboare scările palatului, cu ochii aţintiţi asupra lingurii. După scurgerea celor două ore, băiatul s-a prezentat din nou în faţa Înţeleptului.

”Vasăzică”, începu Înţeleptul, „ai văzut tapiseriile persane din sufragerie? Ai văzut grădina care i-a luat Meşterului grădinar zece ani ca s-o creeze? Ai observat frumoasele pergamente din biblioteca mea?”

Ruşinat, tânărul mărturisi că nu remarcase nimic. Singura lui preocupare fusese să nu verse picăturile de untdelemn pe care i le incredinţase Înţeleptul.

”Atunci, întoarce-te şi descoperă minunile lumii mele”, îi spuse Înţeleptul. „Nu poţi avea încredere într-un om dacă nu-i cunoşti casa”.

Mai relaxat de această dată, băiatul luă linguriţa şi reîncepu să se plimbe prin palat, de această dată admirând toate operele de artă care atârnau de tavane şi pe pereţi. A văzut grădinile, munţii din jur, gingăşia florilor, rafinamentul cu care fiecare operă de artă fusese aşezată la locul ei. Revenind în faţa Înţeleptului, tânărul îi relată amănunţit tot ceea ce văzuse.

”Dar unde sunt cele două picături de untdelemn pe care ţi le-am încredinţat?” a întrebat Înţeleptul.
Privind linguriţa, băiatul a observat că vărsase uleiul.

”Acesta este singurul sfat pe care ţi-l pot da”, spuse Înţeleptul Înţelepţilor. Taina Fericirii stă în a admira toate minunile lumii şi a nu uita niciodată de cele două picături de untdelemn din linguriţă.”

Autor: Paulo Coelho

 fericirea zi de ziMinunată poveste ! Așadar , acea stare de bine pe care băiatul nostru a simțit-o  în gradină , însemna  de fapt fericirea sufletului său ,care  are nevoie de atenție la fel de mare precum picăturile de ulei. Ș-apoi , nu-i așa, pentru a fi fericiți trebuie să mai renunțăm, așa  din când în când, la grijile zilnice  dându-i posibilitatea și sufletului nostru să se simtă bine . Asta pentru că , mergând tot pe mâna  lui Coelho,  „fericirea poate fi întâlnită într-un simplu grăunte de nisip din deşert”.

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

 

Reclame

18 gânduri despre &8222;În căutarea fericirii…&8221;

 1. Sti c-are dreptate individul asta … N.Hawthorne sau cum al cheama ??? Toata viata mea , am alergat dupa fericire si…n-am reusit s-o agatz macar , sa nu mai zic , sa ma bucur de ea ! Acum cand …m-am ” linistit ” , acum am parte d e fericiri pe care , nici macar nu le-am visat vreodata . Ma-ntreb , oare ce s e va intampla dupa ce…ma voi orienta catre intalnirea cu stramosii , voi castiga potul cel mare la loto ? Interesant ” mcooper 801 ” deci : sa fim buni ….SA FIM INTELEPTI !

  Apreciat de 1 persoană

  • Poate ai fost prea atent la lingurita cu picaturile de ulei , draga Marian 🙂 si n-ai observat fericirea….ma bucur mult ca ai atins-o totusi ….si Corina o tot cauta 🙂 vorbaei si a cantecului :”Sa i amintiti va rog frumos adresa mea
   Cand va intalniti cu fericirea
   Casa cu flori, strada sperantei la parter
   O mai astept si mai sper..”

   Iti doresc o seara minunata , draga inimii tale ! 🙂

   Apreciază

   • Omule , daca spui azi cuiva ca , pe la ” Patria ” mergea tramvaiul …rade de tine . O fotografie document ca sa zic asa … ” o piedica in calea uitarii ” 😉 cum scriau unii sau unele pe fotografiile luate in armata 😉 !

    Apreciat de 1 persoană

 2. Buna dimineata prietene !
  Felicitari pentru postare 🙂 mai ales ca am motiv si de REPUBLICARE pe
  http://amintiriamintiri.wordpress.com
  ” In cautarea FERICIRII ”
  OMUL , daca se grabeste,
  cautand microbul IUBIRII,
  uneori, mai si greseste ! 😦
  Dar cum eu nu mai caut FERICIREA
  ci doar ADEVARUL care ni se ascunde intentionat,
  avand deja de partea mea IUBIREA ,
  m-am apucat de demascat,
  hotiile si matrapazlacurile de aiurea,
  si chiar din gradina guvernului ” tehnocrat ”
  chiar daca unii s-au pierdut cu firea ,
  si de jos rau m-au muscat !!! 🙂 😦 😦
  Mai multe pe aceasta teama, in RASPUNSUL ce ti l-am dat la PETRU ……………
  Iar daca inca n-ai trecut pe drumul cel mai frumos din lume 🙂

  la carui constructie si eu cu mandrie am contribuit ,
  TRECI cat inca mai e TIMP frumos caci , la sfarsitul lunii septembrie se va inchide …………..
  Weekend placut din roata ❤ iti doresc ! 🙂
  Aliosa.

  Apreciat de 1 persoană

  • Ai dreptate , draga Aliosa in tot ceea ce spui…Am fost si eu pe Transfagarasan , + Vidraru….sunt obiective pe care in zilele noastre , cu poticienii nostri nu aveau cum sa prinda viata…vorba aia ca atata a construit nea Nicu , incat generatii multe de poticieni nu pot darama…desi , incet , incet ramanem in pielea goala ! Multumesc , draga Aliosa pentru tot si toate cele ! Sa ai o seara draga inimii tale ! 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s