Meseria , brățară de aur…

bratara-de-aur-cu-diamante_1590Foarte frumos acest proverb,” meseria, brățară de aur” …dar de ce braţară ? Pentru că brăţara poate fi pusă pe mână și în orice meserie, mâinile sunt cele care te ajută, în primul rând. De ce  de aur ? La fel ca aurul, şi meseria înnobilează omul. Am aflat pe internet o frumoasă povestea legată de acest proverb.

Un ucenic avea un maestru foarte creativ, aşa cum sunt ei toţi căci nu degeaba sunt maeştri, care s-a gândit la o modalitate de a îl motiva pe ucenicul pezevenghi. Maestrul i-a promis ucenicului că dacă învaţă meserie, la sfârşitul ciclului de formare, îi va face cadou o brăţară de aur. Ucenicul care avea doar câştiguri facile în cap, a fost fermecat de mirajul brăţării de aur şi s-a pus pe învăţat, gândindu-se mereu la ce anume va face el cu brăţara când o va primi.

Ucenicia terminată şi meseria învăţată, ucenicul s-a dus într-un suflet la maestru cerându-i brăţara de aur pe care i-o promisese. Maestrul i-a făcut cadou o trusă de unelte şi i-a spus că tocmai şi-a făurit singur brăţara de aur învăţând o meserie. Ucenicul nu a fost mulţumit de cele întâmplate, aşa că, a luat trusa şi a plecat departe de acel loc, convins că maestrul l-a înşelat. O bună bucată de vreme ucenicul a încercat diverse modalităţi de a câştiga bani pe căi cât mai uşoare, dar afacerile mergeau prost şi veniturile erau extrem de mici. La un moment dat, forţat de împrejurări, ucenicul a scos trusa primită în dar de la maestrul său şi a început să practice meseria învăţată. Nu după mult timp a devenit un meşteşugar destoinic cu mulţi muşterii, iar prăvălia sa era înfloritoare. În toată această perioadă ucenicul şi-a dat seama de importanţa a ceea ce maestrul său făcuse pentru el şi cum a strâns nişte bani, a cumpărat o brăţară de aur, pe care i-a trimis-o profesorului său în semn de recunoştinţă. În plus, a luat şi el la rândul său ucenici, pe care îi învaţă cu aceeași dăruire şi înţelepciune cu care fusese şi el învăţat de către bătrânul maestru.

Ce frumos ar fi dacă toți oamenii ar face ceea ce le place, ceea ce ii pasionează. Asta pentru că atunci  când iubești ceea ce faci, munca nu mai este muncă, iar atunci când te pasionează ceea ce faci, lucrurile pe care le realizezi sunt mult mai bune și de calitate.  

Așadar, „alege să faci ceea ce îţi place şi nu va trebui să munceşti nici măcar o singură zi”(Confucius).

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

8 gânduri despre &8222;Meseria , brățară de aur…&8221;

 1. Foarte frumoasă pildă! De-ar lua aminte la aceste cuvinte înțelepte cât mai mulți tineri de azi. Prea puțini sunt cei care mai doresc cu entuziasm să învețe o meserie și să o facă cu dăruire și pasiune. În schimb, am întâlnit mulți „meșteri” care își învățau ucenicii numai la rele, la șmecherii și tot felul de tertipuri prin care să-și înșele clienții. Nu știu ce pierd, când schimbă brățara de aur într-una de….tinichea.
  Toate cele bune! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Subscriu la tot ce ai spus , draga Alex…Trist , dar adevarat ! Desi in ziua de astazi, daca ai o meserie chiar poti sa -ti construiesti o viata buna…Noapte buna, iar duminica ce bate la usa , sa-ti fie una draga inimii tale ! 🙂

   Apreciază

 2. Iti mai aduci aminte care era ” meseria ” lui Confucius ? Cu scuzele d e rigoare dar , imi permit sa te corectez onorate mcooper 801 : avand in vedere ca munca era o pedeapsa data de catre Dumnezeu oamenilor pentru neascultarea a…doar doi dintre ei , bratara despre care s e vorbeste este de fapt…bratari in limbajul alora din Ferentari sau , CATUSE caci , asa cum s e stie cei ce erau ” pedepsiti ” in cam toate timpurile au purtat …” bratari ” cu lanturi foarte grele . Si , asi mai adauga ceva la spusele lui Confucius : daca toti am face doar ceea ce ne place , oare cine ar mai face …ceea ce nu ne place pentru ca noi , s a nu muncim nici macar o singura zi ??? Probabil aia ce au…bratari deci , s a fim buni , s a fim intelepti pentru a nu ajunge sa purtam …bratari ! Apropos daca printre rudele dumitale , printre cunostiintele dumitale sau daca chiar dumneata porti numele Fecioarei Maria : FELICITARI , SANATATE , BUCURII SI…IAR SANATATE CA-I MAI BUNA DECAT ORICE , VA UREZ DIN TOATA INIMA !!!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Aș completa că nu poate să-ți placă meseria pe care nu o stăpânești bine, la fel cum nu poți ține cu adevărat la un om pe care nu-l cunoști. Iar aici vorbesc din proprie experiență. Frumoasă și binevenită pilda pe care ne-ai oferit-o! O zi pe măsura importanței ei în credința religioasă! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Subscriu intr-u totul , draga Petru ! Pacat ca se pierd meserii/meseriasi care candva erau de traditie si care sunt foarte necesare si astazi…de-asta facem cunostinta cu multi „Dorel”-li in zilele noastre ! Sa ai o zi minunata de joi ! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s