TOP 10 greşeli grave pe care le fac părinţii. Cum poate fi distrus sufletul copiilor fără să realizăm

TOP 10 greşeli grave pe care le fac părinţii. Cum poate fi distrus sufletul copiilor fără să realizăm

Potrivit statisticilor, majoritatea abuzurilor comise asupra copiilor au loc în familie, iar abuzatorii sunt în cele mai multe cazuri adulţi în care copiii au încredere. Cea mai răspândită formă de abuz este neglijarea copilului.
A fi părinte este cea mai grea „meserie”. Nu există părintele perfect, care să ştie în orice moment cum să reacţioneze şi cum să se comporte cu copilul său. 

Psihologii atrag atenţia că atunci când greşelile sunt frecvente, iar părinţii persistă în greşeli, sunt inevitabile problemele de comportament la copii. 

Andreea Biji, psiholog în cadrul Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, a identificat care sunt cele mai întâlnite greşeli ale părinţilor care afectează dezvoltarea emoţională şi comportamentală a copilului. Sunt considerate zece forme pe care abuzul asupra copiilor le poate lua: de la abuz fizic, la abuz emoţional sau verbal.

1. Observă numai comportamentele neadecvate ale copilului şi ignoră comportamentele „bune”

Unii copii nu primesc nicio atenţie din partea părinţilor / adulţilor atunci când se comportă bine, şi de aceea acest comportament se va repeta mai rar. Dacă cei mici sunt ignoraţi atunci când se comportă frumos, dar sunt certaţi şi atenţionaţi atunci când sunt neascultători, pot învăţa că singurul mod de a obţine atenţia adulţilor este să adopte comportamentul nedorit.

Toţi copiii (şi toţi adulţii) – au nevoie de laude. Acestea îi ajută să repete comportamentele aşteptate de către adulţi şi sunt un bun reper, cu ajutorul cărora copiii îşi vor putea regla manifestările. Nu vă limitaţi deci la a vă certa copilul pentru ce nu face bine! Lăudaţi-l atunci când se poartă frumos şi când vă ascultă.

2. Se ceartă în faţa copiilor

Copiii sunt foarte sensibili la conflictele adulţilor şi învaţă foarte mult observând comportamentele altora. Dacă cei mici văd că părinţii se înfurie, strigă unul la celălalt, vor învăţa că este în regulă să ţipe când au o problemă. Copiii ai căror părinţi îi lovesc, vor avea tendinţa de a lovi şi ei. Băieţii pot deveni mai agresivi, iar fetele mai stresate, deprimate atunci când văd certuri între părinţi.  

Acei copii care sunt expuşi la violenţă sau educaţi prin metode violente, atât verbal cât şi fizic, pot dezvolta probleme emoţionale şi comportamentale care îi împiedică să dezvolte relaţii sănătoase cu ceilalţi copii şi care le vor afecta viaţa relaţională ca adulţi. Ţipetele provoacă teamă şi anxietate, iar copilul se va manifesta plângând şi devenind agitat.

3. Transmit mesaje emoţionale greşite, care îi invalidează pe copii

Cei mai mulţi părinţi îşi exprimă neumulţumirea faţă de copil, şi nu faţă de comportamentul acestuia. Spun adesea “eşti rău”, când ar trebui să spună “ai făcut un lucru rău”, fără să îşi dea seama că este o mare diferenţă între cele două afirmaţii. Astfel de exprimări pot afecta stima şi imaginea de sine a copilului. Folosirea unor apelative precum “prost”, “idiot” sau încercarea de a trezi sentimentul de vină ( “ce ar crede tata dacă te-ar vedea în halul ăsta”), îi poate face pe copii să fie mai cooperanţi din cauza ruşinii însă, pe termen lung, copiii astfel dojeniţi se vor simţi supăraţi şi ostili.

4. Pedepsesc copilul în momente de furie sau de criză

Atunci când îşi pedespesc copiii în momente de furie, există întotdeauna riscul ca părintele să se piardă cu firea şi să rănească copilul.

Factori de stres precum problemele financiare, dificultăţile de la locul de muncă pot extenua părintele şi îl pot aduce în punctul în care se înfurie la cea mai mică greşeală a copilului,pedepsindu-l în mod neadecvat. Repetarea unor astfel de situaţii îl vor face pe copil să se simtă confuz şi trist sau furios, ca răspuns la furia părintelui, iar pe termen lung să manifeste o instabilitate în comportament, ca urmare a inconsecvenţei părintelui în disciplinare.

5. Nu îşi manifestă afecţiunea

Mulţi părinţi uită să îşi exprime afecţiunea, nu au fost obişnuiţi să o facă sau consideră că pe copil e mai bine “să îl pupi în somn”. A fi distant emoţional faţă de copil îl învaţă pe acesta să nu cunoască emoţiile, să nu le exprime. Pe termen lung, această greşeală a părinţilor va afecta relaţiile copilului cu ceilalţi, va provoca frustrare, anxietate.

O metodă prin care părinţii îşi pot manifesta interesul şi grija pentru copil este exprimarea frecventă a afecţiunii fizice. Atingerile, îmbrăţisările, gâdilatul, îi ajută pe copii să crească într-un mediu în care simt afecţiunea şi încrederea de a manifesta şi primi afecţiune. Afecţiunea manifestată în primii ani de viaţă ai copilului îi ajută să formeze legături stabile cu părinţii.

6. Au aşteptări nerealiste de la copil

Foarte des, părinţii îşi stabilesc aşteptări faţă de copii lor, care sunt peste posibilităţile acestora. Aceşti părinţi au anumite convingeri, rigide, despre cum ar trebui să se poarte copilul şi ce realizări ar trebui să aibă. Acesta este unul dintre factorii des întâlniţi în abuzul emoţional asupra copilului. Când copilul eşuează în a atinge aceste aşteptări, părintele poate reacţiona prin izolarea acestuia,printr-un comportament rece faţă de el sau chiar prin stabilirea unor aşteptări şi mai ridicate. Toate acestea sunt reacţii abuzive, deşi mulţi părinţi nu recunosc asta.

Atunci când aşteptările adulţilor sunt realiste, este uşor pentru copil să experimenteze succesul şi să se simtă valoros. Pe de altă parte, când aşteptările sunt prea mari sau prea rigide, părinţii îşi exprimă dezamăgirea în legătură cu acţiunile copilului. Cu cât aceste dezamagiri sunt exprimate mai des, cu atât copilul se poate considera mai puţin valoros, acest lucru scăzându-i stima de sine.

7. Nu sunt disponibili pentru copiii lor

A fi disponibil pentru copilul tău înseamnă mai mult decât a-l ajuta la lecţii, a-l lua de la şcoală, a-ipune masa. Înseamnă a comunica şi a te juca cu copilul tău, creând astfel o conexiune care construieşte încrederea copilului în el însuşi, îl ajută să aibă relaţii reuşite cu alţi copii sau adulţi, îi dă sentimentul de siguranţă într-o lume pe care încă nu o cunoaşte. Relaţiile pozitive dintre copii şi părinţi conduc la structurarea pozitivă a personalităţii copilului, în timp ce relaţiile defectuase dintre părinţi şi copii au efecte negative asupra copilului, ce se vor manifesta mai târziu în viaţa adultului prin agresivitate, hiperemotivitate, instabilitate.

8. Sunt hiper-protectivi cu copiii lor

Copiii care nu învaţă să rezolve probleme se vor simţi inferiori. Părinţii care îi protejează pe copii de tot ce îi înconjoară, îi împiedică pe aceştia să-şi formeze abilităţi de rezolvare a situaţiilor cu care se confruntă şi îi fac să se simtă inutili.

9. Apelează la bătaie pentru corectarea imediată a comportamentului copilului

Mulţi părinţi folosesc încă bătaia pentru a corecta comportamentele nepotrivite ale copilului. Din păcate însă aceasta este o falsă soluţie şi, mai mult, este generatoare de frică, furie, comportament agresiv din partea copilului. Bătaia distruge sufletul copilului şi are consecinţe pe termen lung, putând afecta viaţa emoţională şi relaţională a viitorului adult.

10. Nu apelează la ajutor profesionist atunci când au nelămuriri sau nu ştiu cum să procedeze

Este o greşeală gravă şi din păcate încă des întâlnită, aceea că mulţi părinţi nu acceptă faptul că ar putea avea nevoie de ajutor în gestionarea relaţiei cu propriul copil. Consilierea parentală efectuată de către specialişti îi poate ajuta pe părinţi să evite aceste greşeli – şi multe altele – în creşterea copiilor. Este benefică pentru părinte, pentru copil, pentru relaţia pe care părinţii o construiesc cu proprii copii. 

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează din 1990 drepturile copilului în România. Salvaţi Copiii a dezvoltat în cinci oraşe din ţară (Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş) Centre de Consiliere pentru Părinţi, unde sunt oferite servicii de educare şi consiliere pentru părinţi şi copii şi servicii de formare pentru profesioniştii care interacţionează cu copii. La Bucureşti, Salvaţi Copiii a înfiinţat  Centrul de Educaţie Emoţională şi Comportamentală pentru Copii, unde oferă servicii de evaluare clinică, consiliere şi psihoterapie pentru copii şi adolescenţi.

Sursa :adevarul.ro

Imagini pentru parinti de copiiA fi părinte este lucrul cel mai minunat  care ți se poate întâmpla vreodată, în această viată. Este motivul pentru care merită efortul nostru pentru a evita cele (cel putin) 10 greșeli , și asta cu cât mai repede cu atât mai bine pentru ambele părți. Sigur că da , trebuie să ne „perfecționăm” mereu copiii, dar prioritar pentru noi părinții , este să ne perfecționăm relația cu ei.

Cum bine spunea K. Heath : „Dacă vrei ca și copiii tăi să viseze mai mult, atunci visează mai mult. Dacă vrei să învețe mai mult atunci învață mai mult. Iar dacă vrei să facă mai mult atunci fă mai mult ! Fii inspirația lor!

Să fiți buni și înțelepți !!!  

M. Cooper

Reclame

17 gânduri despre &8222;TOP 10 greşeli grave pe care le fac părinţii. Cum poate fi distrus sufletul copiilor fără să realizăm&8221;

 1. Avem foarte multe lucruri de invatat de aici. Noi, parintii, mereu vom avea de invatat in aceasta meserie. Cel mai tare ma deranjeaza parintii care critica mereu copii de fata cu ei, in fata altora si au zicale de genul „Atata poate!” „Nu am ce sa-i fac daca e prost/a” „Nu il/o duce capul mai mult” „V-am spus eu ca e proast/a????” Si, da, sunt de acord ca certurile in fata copiilor nu fac bine copiilor, dar nici parintilor… Avem multe de corectat in ceea ce priveste comportamentul nostru si gandirea noastra… Cursurile pentru parinti ar trebui sa fie obligatorii 🙂 Tot ceea ce conteaza pana la urma este: sa le aratam iubirea nostra, sa fie constienti de ea, sa-i incurajam in actiunile lor(cand acestea sunt bune), sa nu-i criticam cand gresesc(doar sa le explicam ce si cum au gresit) si nu in ultimul rand sa fim intelepti 🙂
  O zi plina de iubire!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Cred că „meseria” de părinte este cea mai frumoasă, dar și cea mai grea. Din păcate, tocmai pentru ea nu există cursuri obligatorii, deși se dovedesc a fi atâția candidați la repetenție. Mi-ar fi plăcut să-mi dovedesc capacitatea în acest domeniu, dar n-a fost să fie. O seară magică, dragă prietene! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 3. A fi parinte , este foarte greu . A fi parinte este , o ” meserie ” din care nu poti iesii niciodata la pensie …fireste , pentru aia care-s adevarati parinti ! Toti facem greseli in ” meseria ” d e parinte pe care , oricum n-o invatam niciodata perfect insa…incercam sa suplinim aceste greseli prin iubirea pe care o acordam copiilor….copiilor nostri . Nu cred ca-i prea tarziu caci…macar atunci copii nostri , vor sti precis cat i-am iubit ….atunci cand erau ei insasi copii insa , din felurite motive , n-am putut sa le aratam asta….ATUNCI ! Sa fim mai buni , si-n felul acesta…mai intelepti 😉 !

  Apreciat de 1 persoană

  • Ai mare dreptate cand spui ca ramanem parinti o viata intreaga…uneori mai gresim , dar sunt convins ca nu o facem voit , ci poate din prea multa dragoste pentru „odraslele” noastre… Multumesc mult de „trecere” , draga Marian ! Seara minunata sa ai in continuare ! 🙂

   Apreciază

 4. Buna dimineata C. !
  Imi pare rau sa contrazic pe cei care au facut STUDIUL de fata dar,
  cea mai mare GRESEALA pe care o FAC parintii in EDUCAREA copiilor lor,
  este sa le CEARA sa DEVINA destepti cand GENA lor e PROASTA ,
  bagandu-le in cap IDEEA ca pot deveni VEDETE si AJUNGE presedinti de TARA,
  fara a INVATA CARTE ……………
  In rest, daca ar sta PLOAIA ,
  SOARELE ar lumina si pe strada mea ! 🙂
  Aliosa.

  Apreciat de 1 persoană

  • @ Aliosa imi pare rau dar , cu tot respectul ce-l am pentru dumneata ….te contrazic !!! Nu exista parinti care sa le ceara copiilor sa devina destepti , exista doar parinti care-si educa copii dupa cum se pricep si ei . Nu vor altceva decat , ” sa le fie copilul c-o treapta mai domn ” dupa cum spunea mai nu stiu cand Adrian Paunescu in a sa poezie absolut memorabila , Repetabila povara . Nu exista parinti care sa le bage in cap copiilor ca…vor devenii ” cineva ” fara a invata carte : exista doar copii care-si inchipuie asta ! Daca parintii ” are de unde ” , copii vor devenii ” vedete ” fara a mai fi necesara prea multa cultura , prea multa carte d e invatat insa , daca …parintii ” n-are de unde ” , n-au cu ce , atunci….ramane doar speranta . In rest…lasa ploaia sa curga din cer caci soare…am avut arhisuficient in astea cateva luni d e vara !!!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s