Ţara în care oamenii mor de prea multă muncă

Decesele cauzate de suprasolicitare la locul de muncă încă sunt atât de frecvente în Japonia încât există şi un cuvânt pentru asta. Japonezii sunt recunoscuţi pentru obişnuinţa lor de a inventa cuvinte, iar unul dintre acestea este „karoshi”, ceea ce în traducere înseamnă „a muri de la prea multă muncă”.

Fenomenul social a fost cunoscut pentru prima dată în 1987, când Minsterul Sănătăţii a înregistrat un şir de decese ale unor directori de rang înalt . Acest subiect a ţinut prima pagină a ziarelor multă vreme, unele surse ridicând numărul victimelor până la 10.000 de oameni.

Dacă se constată că o moarte este de tip „karoshi”, familia victimei primeşte compensaţii din partea Guvernului de aproximativ 20.000 de dolari pe an şi despăgubiri de la companie de până la 1,6 miliarde de dolari. Iniţial, Guvernul a clasificat câteva sute de cazuri pe an. Asta până în 2015, când s-au înregistrat un număr record de 2.310 persoane, potrivit unui raport al Ministerului Muncii din Japonia. Pe de altă parte, Consiliul Naţional de Apărare pentru Victimele Karoshi consideră că adevăratul număr se ridică la 10.000, aproximativ acelaşi număr de persoane ucise în fiecare an de trafic. 

La momentul de vârf al economiei, aproape şapte milioane de oameni – în jur de 5% din populaţia ţării la momentul respectiv –  munceau circa 60 de ore pe săptămână. În acelaşi timp, în Marea Britanie, SUA sau Germania aveau un program de lucru de la nouă la cinci.

Un exemplu pentru această controversă este cazul lui Kenji Hamada, un fost angajat la o companie de securitate cu sediul la Tokyo, un om muncitor cu un simţ etic dezvoltat. Săptămâna lui obişnuită de muncă era de 15 ore şi o instovitoare navetă de patru ore. Într-o zi a fost găsit prăbuşit peste birou de colegii săi, care au presupus că a adormit. Pentru că nu s-a mai mutat câteva ore, şi-au dat seama într-un final că decedase. Murise în urma unui atac de cord, la 42 de ani. Hamada a murit în 2009, însă primul caz de „karoshi” a fost înregistrat 40 de ani mai devreme, când un tânăr sănătos de 29 de ani  a suferit un accident vascular cerebral după ce a fost forţat să facă ture suplimentare, el lucrând în cadrul celui mai mare ziar naţional. Până la sfârşitul anilor 1980, din ce în ce mai mulţi angajaţi „gulere albe” au murit de suprasolicitare în fiecare an. Atunci „karoshi” a devenit un subiect de interes public de urgenţă, iar Ministerul Muncii a început să publice statisticile. 

Sursa: Gandul

Imagini pentru munca de zi cu ziIată  așadar , că se poate muri și din prea multă muncă. S-au mai auzit cazuri și pe la noi (mai rare, ce-i drept) sau pe la alții , mai dinspre Occident. Este adevărat , nu-i așa , că  „munca îl înnobilează pe om „, dar „nici lenea  nu-l omoară” 🙂 🙂 🙂 , așa că un echilibru se impune și în privința muncii de zi cu zi . De preferat ar fi precum zice Confucius: Alege să faci ceea ce îţi place şi nu va trebui să munceşti nici măcar o singură zi.

Dar oare câți dintre noi fac munca care le place ?

 Să luăm aminte de ce se mai întâmplă prin lume  și să ne facem viața cât mai frumoasă , că este doar una , aici pe pământ, iar „dincolo” nu știm cum este .

Să fiți buni și înțelepți !!!  

M. Cooper

 

Reclame

18 gânduri despre &8222;Ţara în care oamenii mor de prea multă muncă&8221;

 1. Si….sa nu uit : Dumnezeu i-a dat omului munca , ca pedeapsa pentru neascultare deci , cum dracu sa-ti placa munca si sa te mai si omori d e dragul ei , japonezii astia chiar sunt masochisti XD 😎 ?!?

  Apreciază

 2. Fraza cheie este : ” oare cati dintre noi fac munca care le place ” ?! Ma-ndoiesc d e faptul ca …japonezii fac chiar toti ” munca care le place ” insa , o fac cu tragere de inima , cu responsabilitate : ala lucreaza atat pentru ca-n acest fel , sa-i multumeasca patronului pentru oportunitatea oferita , oportunitate care-i permite lui , angajatului sa duca o paine acasa . Diferenta de cultura : la aia un patron , un sef este ….Dumnezeu , iar la noi { ma refer la noi….europenii 😉 } , acelasi patron este doar….EXPLOATATOR AL CLASEI MUNCITOARE XD . Sa fim buni in ceea ce facem , si mai ales sa fim intelepti si , sa alegem politica pentru a nu fi nevoiti sa muncim toata viata , eventual si sa ne putem bucura de pensii speciale 😎 !

  Apreciat de 1 persoană

  • De acord cu tine , draga Marian! Le spui asa de frumos si adevarat, lucru pentru care iti multumesc mult…s-apoi pensii speciale nu suntem noi „norocosii”…da o viata speciala iti doresc , plina de bucurii ! Sa ai o seara placuta ! 🙂

   Apreciază

 3. Nu stiam de fenomen si ma bucur mult ca l-ai adus in atentie. Cand ma gandesc la situatia de la noi, ma incearca un sarcasm formidabil, deci voi tacea. Cu siguranta nu mai e nevoie sa compar cele doua tari, cu istorii cu tot.
  O imbratisare!
  Saptamana faina sa ai!!

  Apreciat de 1 persoană

 4. Îmi fac griji pentru parlamentarii noștri, de când am auzit că unii au fost în schimb de experiența prin Japonia. Poate se molipsesc și încep să facă ore suplimentare, iar apoi mor pe capete. 😉
  Spor la treabă și la destindere, dragă prietene! 🙂

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s