Înainte de a mă judeca, înțelege-mă

Am aflat pe internet o povestioară care , cu siguranță te va emoționa până la lacrimi și pe care vei dori să o împărtășești cu cei dragi.

Aceasta povestioară plină de înțeles circulă în lumea internetului, fiind inspirată de înțelepciunea uneia din învățăturile lui Stephen Covey : “Mai întâi încearcă să înțelegi, apoi sa fii înțeles.”

O fetiţă ţinea în mâinile sale două mere.

Mama sa a venit la ea şi a întrebat-o blând pe mica ei fiică, afişând un zâmbet:

– Scumpa mea, poţi să îi dai mamei tale unul din cele două mere?

Fata s-a uitat la mama sa pentru câteva secunde, apoi brusc a luat o muşcătură dintr-un măr şi apoi repede o altă îmbucătură din celălalt. Mama a simţit că îi îngheaţă zâmbetul pe faţă. Se străduia din greu să nu îşi dezvăluie dezamăgirea.

Apoi fetiţa i-a înmânat mamei sale unul din merele muscate şi i-a spus:

– Mămico, uite. Mărul acesta este mai dulce.

Indiferent cine eşti, de cât de multă experienţă ai şi de câte cunoştinţe crezi că deţii, evită să judeci. Oferă-le celorlalţi privilegiul de a se explica. Ceea ce vezi poate că nu este realitatea. Nu trage niciodată concluzii pentru alţii. Prin urmare, niciodată să nu ne concentrăm doar pe ceea ce se vede la suprafaţă şi să nu îi judecăm pe ceilalţi fără să îi înţelegem mai întâi. De exemplu:

Cei cărora le place să achite ei nota de plată… nu fac asta fiindcă sunt prea bogaţi, ci fiindcă pun prietenia deasupra banilor.

Cei care iau iniţiativa la muncă… nu fac asta fiindcă sunt proşti, ci fiindcă înţeleg concepul de responsabilitate.

Cei care îşi cer primii scuze după o ceartă… nu fac acest lucru deoarece ei sunt cei care au greşit, ci fiindcă îi preţuiesc pe oamenii de lângă ei.

Cei care sunt dispuşi să te ajute fac asta nu fiindcă îţi datorează ceva, ci fiindcă te văd că pe un prieten adevărat.

Cei care îţi trimit adesea mesaj pe telefon, nu fac asta fiindcă nu au nimic mai bun de făcut, ci fiindcă tu eşti în inimile lor.

Într-o zi, ne vom separa unii de alţii şi vom duce dorul conversaţiilor noastre despre tot şi nimic, despre visurile pe care le-am avut. Vor trece zile, luni, ani, vom păstra legătura din ce în ce mai puţin.

Într-o zi, copiii noştri vor vedea fotografiile cu noi şi vor întreba: „Cine sunt aceşti oameni?”.

nu-judecaIar noi vom zâmbi cu lacrimi invizibile fiindcă inima este atinsă de un cuvânt puternic şi vom spune: „Cei alături de care am avut cele mai bune zile din viaţa mea.”

De foarte multe ori  , noi oamenii mari „tindem să-i judecăm pe alţii după comportament, iar pe noi înşine după intenţii”.  A spus-o , tot Covey.

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

Anunțuri

15 gânduri despre &8222;Înainte de a mă judeca, înțelege-mă&8221;

 1. De-ar rămâne oamenii puri și inocenți, precum fetița din exemplul de mai sus! Și noi ne mirăm de gândirea pe care o aveam în copilărie și cât de mult s-a schimbat ea. Cu foarte rare excepții, așa cum s-a văzut și din unele comentarii. La mine a ieșit soarele zâmbitor, ceea ce îți doresc și ție, dragă prietene! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Asa este , draga Petru…noi , oamenii mari stim sa complicam mereu lucrurile simple, chiar da stim ca simplu functioneaza , iar complicat , niciodata !

   Pe la noi este frig , soarele inca se „bate” cu norii, dar sunt convins ca tot el, soarele , va invinge. Sa ai o zi plina de senin, pe-afara , dar mai ales prin suflet ! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 2. Nu-s de acord cu tyot respectul pe care-l am pentru dumneata ! 1] ” Cei carora le p[laxce sa achite nota d e plata ” XD XD XD . AI cunoscut matale un astfel d e personaj caci eu…d e mai bine d e saizeci de ani…chiar n-am intalnit 😡 ?! In cel mai bun caz , fie plateam nemtzeste fie platea el atunci iar la urmatoarea data , plateam evident eu din buzunarul propriu si personal .2] ” Cei care iau initiativa la munca ” pai…toata lumea stie pentru ce ei iau initiativa : sa dea bine in ochii sefului ! 😡 Sti cati dintr-astia am intalnit in viata ? Unul al vad zilnic cand privesc oglinda ….3] ” Cei care-si cer scuze primii dupa o cearta „…pai , de-asemenea este stiut ca , cel mai destept cedeza primul iar scuzele , sunt destinate adormirii banuielilor { intemeiate d e cele mai multe ori } adversarului ca , acela si-ar bate joc de ei , cel putin prin acea atitudine . 4] ” Cei care sunt dispusi sa te ajute „…aia fac asta deoarece , poate vreodata vor avea nevoie la randu-le de ajutorul tau si….trec ajutorul intr-un cont secret stiut doar de ei .5] ” Cei care-ti trimit adesea mesaje pe telefon ” fac a sta deoarece…daca ar fi nevoiti sa te vada fatza in fatza si s a-ti spuna oarece…asta poate insemna si timp pierdut si cheltuieli obligatorii asa incat , un mesaj costa si mai putin si , fiind impersonal , al lasa pe ” adrisant ” sa creada orice , inclusiv ca s e bucura d e dragostea , de aprecierea ta . In schimb { cu asta trebuia de fapt sa-ncep } , acel copil…ala a muscat din amandoua merele tocmai pentru a oferii pe cel mai bun dintre ele mamei , persoana cea mai iubita , cea mai adorata deci…un sacrificiu , asa cum nu prea gasesti la adulti , asa cum nu vei gasii in categoriile enumerate mai sus . Deci , sa fim intelepti , ar atunci cand ai judecam pe altii , s-o facem cu multa intelepciune si mai ales sa fim buni si sa-ncercam ca ” verdictul ” dat , sa fie cat mai bland . Iti doresc un inceput de saptamana cat mai…calduros cu putinta !

  Apreciat de 2 persoane

  • Aici este „baiul” , draga Marian …ca , din pacate, avem exemple putine , asa cum bine ai mentionat…oare chiar sa nu vine vremea aia cand numarul celor care sa se incadreze in exemplu sa creasca ?! Doamne ajuta ! Iti multumesc mult pentru ca ai intrat pe la mine si mai ales pentru atentia ta ! Sa ai o seara pe placul tau si o saptamana plina de bucurii ! ❤

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s