Vinul fiert

Imagini pentru vinul fiertAceasta băutura a luat naștere mai întâi în Europa Centrala, devenind populară în Europa răsăriteana abia prin sec. XVIII. Fiind preparat cu mai multe condimente, vinul fiert are efecte benefice asupra sănătății, fiind chiar indicat atunci când simțiți că vă paște o răceală. Între secretele preparării vinului fiert se număra:

     – Alegeți un vin rosu sau alb, nu foarte scump. Este important sa fie cât mai natural.

     – Cel mai bun vin pentru fiert este cel demisec, deoarece vinurile dulci pot prinde un gust neplăcut în timpul fierberii.

     – Foarte important, nu dați vinul în clocot, acesta trebuie doar încălzit – nu trebuie sa se depășeasca temperatura de 80 de grade Celsius, altfel se va evapora tot alcoolul. De asemenea, la temperaturi mai mari se alterează gustul condimentelor.

     – Pe cât posibil, nu adaugați zahăr! Dulceața zahărului poate acoperi aroma vinului.

     – În afara de condimente, opțional mai puteți adăuga și „suplimente”: rom, lichior, brandy sau chiar Amaretto.

     – Abia după ce vinul s-a încălzit bine se adaugă condimentele: scorțișoara, sub forma de baton (bețișoare sau bucațele) nu praf, pentru ca va da vinului o consistență tulbure și neplăcuta; coaja de portocale, mere, nucșoara, piper, cardamon, anason, piper iute etc.
    – Însă, este recomandat să nu folosiți mai mult de 3 condimente, pentru că vinul va căpăta un gust prea puternic, neplăcut.

    – Mai întâi se adaugă condimentele uscate și abia apoi fructele, cu doar 2-3 minute înainte de a-l lua de pe foc.

 Iată și câteva combinații inspirate de condimente:

       – scorțișoara, cuișoare și coaja de portocală;
       – scorțișoara, coaja de portocale și câteva felii de mere;
       – scorțișoara, măr și anason;
       – scorțișoara, piper și cuișoare;

 Beneficiile vinului fiert:

       – este o bună sursa de antioxidanți, flavonoide si compuși fenolici.

       – resveratrolul (o substanță din sâmburii și coaja strugurilor roșii) protejează sănătatea celulara și pe cea a inimii.

       – ajută la tratarea răcelilor și a virozelor. 

       – îmbunătățeste circulația sanguina, mai ales atunci când conține piper, scorțisoară sau ardei iute.

Sursa : csid.ro

Sunt câteva lucruri legate de vinul fiert pe care chiar nu le știam și am ținut să vi le  împărtășesc.

Vă doresc multă sănătate , că-i mai bună decât toate.

Și încă ceva de care să ținem seama : consumul exagerat de vin fiert dăunează (grav) sănătății, un echilibru se impune și în acest caz , asta pentru că este vorba de alcool. 🙂

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

Anunțuri

22 de gânduri despre &8222;Vinul fiert&8221;

  1. Noi cei din republica ii zicem Izvar 🙂 cat despre el, eu il prepar in modul urmator. 1 litru de vin de casa, 2-3 linguri de miere si piper negru macinat. Il servesc cu orice ocazie, si cum spune bunicaa e singura bautura alcoolica permisa in post.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Salut prietene !
    ” VINUL fiert”
    dar nu fiert prea tare,
    este cel mai bun medicament,
    impotriva gripei ce ne da tarcoale ! 🙂
    Felicitari pentru postare ! 🙂
    Fara lauda de sine, merg acum sa pun la fiert, o jumate litru vin rosu,
    cu scortisoara, piper , cuisoare si putin zahar vanilat !!! 🙂 🙂 🙂

    ” Viata asta-i bun pierdut
    Când n-o traiesti cum ai fi vrut!
    Si-acum ar vrea un neam calau
    S-arunce jug în gâtul tau:
    E rau destul ca ne-am nascut,
    Mai vrem si-al doilea rau?

    Din zei de-am fi scoborâtori,
    C-o moarte tot suntem datori!
    Totuna e dac-ai murit
    Flacau ori mos îngârbovit;
    Dar nu-i totuna leu sa mori
    Ori câine-nlantuit.

    Cei ce se lupta murmurând,
    De s-ar lupta si-n primul rând,
    Ei tot atât de buni ne par
    Ca orisicare las fugar!
    Murmurul, azi si orisicând,
    E plânset în zadar!

    Iar a tacea si lasii stiu!
    Toti mortii tac! Dar cine-i viu
    Sa râda! Bunii râd si cad!
    Sa râdem, dar, viteaz rasad,
    Sa fie-un hohotit si-un chiu
    Din ceruri pâna-n iad!

    De-ar curge sângele pârau,
    Nebiruit e bratul tau
    Când mortii-n fata nu tresari!
    Si însuti tie-un zeu îti pari
    Când râzi de ce se tem mai rau
    Dusmanii tai cei tari.

    Ei sunt romani! Si ce mai sunt?
    Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfânt,
    Zamolxe, c-un întreg popor
    De zei, i-am întreba: ce vor?
    Si nu le-am da nici lor pamânt
    Caci ei au cerul lor!

    Si-acum, barbati, un fier si-un scut!
    E rau destul ca ne-am nascut:
    Dar cui i-e frica de razboi
    E liber de-a pleca napoi,
    Iar cine-i vânzator vândut
    Sa iasa dintre noi!

    Eu nu mai am nimic de spus!
    Voi bratele jurând le-ati pus
    Pe scut! Puterea este-n voi
    Si-n zei! Dar va gânditi, eroi,
    Ca zeii sunt departe, sus ” ,
    Iar TRADATORII printre noi ! 😦
    George Cosbuc .
    Seara faina ! 🙂
    Aliosa 🙂 ❤ 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Frumoasa si foarte sugestiva poezia lui Cosbuc. Multumesc mult ! Tot binele din lume ti-l doresc , draga Aliosa ! …si tot de Cosbuc al nostru :
      Nimic nu-i mai de râs ca plânsul
      În ochii unui luptător.

      O luptă-i viaţa; deci te luptă
      Cu dragoste de ea, cu dor.
      Seara faina ! ❤

      Apreciază

      • Tocmai de aceea l-am citat pe COSBUC ! 🙂
        Chiar daca ma lupt cu ” morile de vant” 😦
        cat voi mai respira, NU voi inceta sa-l DEMASC pe IPOCRITUL si PARSIVUL care a infiintat, intretinut si perfectionat ” sistemul ticalosit” care FACE legea in ROMANIA iar toate cate s-au intamplat din 2004 incoace,se datoresc fostului locatar de la Cotroceni care timp de 10 ( zece ) ani, a numit nu mai putin de 3000 de magistrati si pe toti SEFII CCR, ICCJ, CSM,Parchet General, DNA, ANI, Curti de Apel, Judecatorii, Tribunale,SRI, SIE, DIICOT samd
        El a ” pus umarul ” inclusiv la castigarea alegerilor din turul II de catre PRIMARUL PENAL de SIBIU ( au spus-o JUDECATORII Curtii de Apel BRASOV, nu EU ) ! 😦
        Nemericul si-a lasat CLONELE in urma lui care CLONE, au scapat de sub control dar fac si ce spune el , si de aceea, JAVRA ORDINARA nu pateste nimic, mai grav, i s-au STERS toate DOSARELE penale ……….
        ” Saraca TARA bogata”

        Seara faina, prietene ! 🙂
        Aliosa.

        Apreciat de 1 persoană

  3. Hmm, și mie care nu-mi place deloc vinul fiert. Am încercat acum ceva timp să beau și nu e de mine. Cu toate astea, iubesc vinul roșu (în special) sau alb, demidulce. Bineînțeles, băut cu măsură. De vreun an, doi, am parte de seara de vin (aproximativ o dată pe săptămână) alături de persoane dragi unde mă „petrec” cu 1-2 pahare de vin la mai multe pahare de vorbă. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • 🙂 Eu tot as mai incerca un vin fiert (rosu ,de calitate ) cu scorțișoara, piper și cuișoare;Te scapa de raceala, iar daca nu , previne racelile…s-apoi daca urmeaza un somn odihnitor este si mai bine, draga Roxana ! Tot binele din lume ! O zi plina de caldura ! ❤

      Apreciază

  4. Foarte bine ales momentul recomandărilor de mai sus! Așadar, ”vinul fiert”, de fapt nu e fiert, ci numai încălzit. Bănuiesc că acela care apucă să fiarbă, nu mai are alcool în el sau are foarte puțin. Mulțumiri pentru informațiile prețioase și să auzim de o vreme mai bună, dragă prietene! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Nici eu n am stiut „amanuntul” foarte important legat de incalzit si nu fiert…
      mai era o reteta pentru raceala tot cu vinul fiert(pe care nu o recomand) , draga Petru : cea cu palaria 🙂 ! Adica, preparam un litru/doi de vin fiert, ne intindem in pat si punem palaria pe degetele de la piciorul drept; ne apucam „gospodareste” de baut vinul fiert …si asta pana vedem doua sau trei palarii…daca ajungem la acest punct , raceala este ca si uitata ! 🙂 …experimentul merge si cu tuica fiarta ! 🙂
      O zi minunata iti doresc , cu multa caldura ! ❤

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s