Dacă nu știați , aflați acum(17)

1. Pământul este cel mai apropiat de Soare tocmai în luna decembrie, ceea ce poate părea ciudat având în vedere că tot în decembrie este și solstițiul de iarnă, deci ziua cea mai scurtă din an.

2. Cel mai mare fulg de nea care a căzut vreodată pe pământ a măsurat, potrivit Guinnes World Records, 38 cm în lățime și 20 cm în grosime. Acesta a căzut în 28 ianuarie, 1887, în Fort Keogh, Montana din Statele Unite ale Americii.

3. În Noua Zeelandă există o insectă, numită Weta, care îngheață iarna, când temperaturile scad sub zero grade. Când temperaturile încep să crească din nou, insecta se decongelează și revine la viață.

4. Un fulg de nea cade în mod normal cu o viteză de aproape 5 km pe oră.

5. Toții fulgii de nea au șase brațe. 

6. Zăpada pare albă pentru că este formată din cristale de gheață așezate una lângă cealaltă. Acestea reflectă și refractă lumina soarelui, iar „culoarea” albă este provocată de lumina refractată în cristale. Albul nu este nimic mai mult decât combinația tuturor nuanțelor vizibile de pe spectru, în egală măsură. În realitate însă, fiecare cristal de gheață este translucid.

7. În emisfera sudică, iarna este mai blândă, datorită faptului că există mai mult larg maritim și mai puțin pământ decât în emisfera nordică.

8. Unele animale au capacitatea de a se adapta sezonului friguros, transformându-și culoarea blănii în alb: vulpea și iepurele arctic.

9. Prima olimpiadă a jocurilor de iarnă a avut loc în Franța în 1924. Țările din emisfera sudică nu au fost gazdă și nu au aplicat niciodată pentru a fi gazda jocurilor olimpice de iarnă.

10. Florile de prun simbolizează perseverență, speranță, puritate și frumusețe în China. Asta pentru că se află printre singurele plante care înfloresc și a căror aromă se simte pe timp de iarnă. 

11. Aproximativ 12% din suprafața planetei este acoperită în permanență cu gheață și zăpadă.

12. Iarna este un anotimp cauzat de înclinarea emisferei (nordice sau sudice) în direcția opusă soarelui. De aceea anotimpul poate fi observat în decembrie – februarie în emisfera nordică și în iunie – august în emisfera sudică.

13. Chiar și în ziua de astăzi, indienii Kwakiutl din Columbia Britanică își schimbă numele cu ale strămoșilor la fiecare început de iarnă. Ei cred că ritualul îi va proteja de spiritele morților care se întorc să-i bântuie în această perioadă a anului. 

14. Cea mai scăzută temperatură de până acum a fost de -89,2 grade Celsius și a fost înregistrată în 1983, în Vostok Station din Antarctica. 

iarna-si-caldurajpgSunt lucruri interesante pe care le-am găsit pe internet și mărturisesc că nu le-am știut. Pentru că m-au impresionat mult , am zis să vi le împărtășesc și vouă , dragii mei prieteni . Ș-apoi, suntem în plină iarnă, anotimpul care ne duce cu gândul la minunatele amintiri din copilărie , la momentele pline de magie ale anotimpului alb , la casa părintească  , la…”căldura” sufletească a  iernii .  

De la un anonim „necunoscut” citire :” Iarna este cu adevărat rece pentru cei ce nu păstrează amintiri fierbinți.”

Să fiți buni și înțelepți !!!  

M. Cooper

Anunțuri

25 de gânduri despre &8222;Dacă nu știați , aflați acum(17)&8221;

  • Multumesc mult pentru trecere si cuvintele frumoase…o seara plina de caldura si un w/e plin de bucurii , draga Aliosa ! ❤ ( Sa traiti bine…mi a venit asa , din prima, de la stim noi cine citire…uite ca Base ajunge si filoz(offffffffff) ::)

   Apreciază

 1. De-am descoperi și noi secretul criogeniei, să vezi câți oameni ar apela la ea. Ar trebui să cercetăm mai atent insecta Weta. 😉 Informații foarte interesante, pentru care îți mulțumesc! O zi de joi, frumoasă și plăcută ca la noi (în Seini), dragă prietene! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Ca bine zici , draga Petru, in privinta insectei Weta…ar trebui facut ceva,ca Doamne cat banet se duce „pe apa sambetei” pentru toate prostiile , inclusiv armament,…si totusi parca nu mi-ar conveni sa stau toata iarna congelat…are si iarna farmecul ei ! 🙂 La noi a fost ger mare azi noapte si dimineata , acum este soare (edrept cu dinti mari si ascutiti) , si ata conteaza ! Sa ai o zi insorita peste tot , draga Petru, ‘ da-n suflet negrresit ! ❤

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s