O CINĂ ÎN ÎNTUNERIC

„Vreau să vă împărtășesc o experiență minunată pe care am avut-o recent în Singapore Într-o seară de vineri, am fost invitat la un eveniment organizat de MNC Vendor [o firmă de recrutare de forță de muncă], cu scopul de a strânge fonduri pentru orbii aflați într-un centru pentru persoane cu dizabilități.

Imagini pentru LA CINA PE INTUNERICPentru că era vorba de vineri seara, primul meu impuls a fost să nu mă duc, gândindu-mă că o să fie ceva plictisitor și ar fi mai bine să-mi încep week-end-ul într-un mod mai relaxant, dar, fiind singur și neștiind cum aș putea să-mi omor timpul în Singapore, m-am decis să accept invitația și mi-am confirmat online participarea, motivat fiind, și de faptul că, în invitație, se menționa că este vorba de o cină gratuită.
 
De asemenea, m-am gândit la eveniment, și ca la o oportunitate de a întâlni câțiva oameni interesanți, cu care aș putea conversa.
 
Ajuns la fața locului, am remarcat că se adunaseră vreo 40 de persoane din diferite domenii de afaceri, și chiar câțiva indieni, cu care am putut vorbi în limba mea despre viața în Singapore și alte lucruri plăcute.
 
Apoi a început evenimentul pentru care fuseserăm invitați.
 
Pentru început, ni s-a arătat un film despre centrul pentru handicapați  – activitățile care se desfășoară acolo și modul în care sunt ajutați orbii din Singapore să ducă o viață cât mai  aproape de normal.
 
A fost un video de numai 15 minute, captivant și inspirațional.
 
Am văzut oameni de diferite vârste și profesii, care-și dedicau o parte din timpul lor pentru a-i ajuta pe acești ghinioniști ai soartei, fără să aștepte nimic în schimb.
 
Am citit satisfacția și împlinirea pe chipurile lor, pentru simplul fapt că reușeau să-i ajute.
 
După film, am fost adunați toți într-o sală, unde am fost informați despre următorul eveniment.
 
Tema acestuia era „Cina în întuneric”, și acesta este evenimentul pe care vreau să vi-l împărtășesc, pentru că merită.
 
În ce constă această cină?
 
Toți cei 40 de participanți urma să luăm cina într-o încăpere cufundată într-un întuneric total.
 
Următoarele două ore au fost plănuite, organizate, conduse și executate de către trei tineri nevăzători – o fată (șefa) și doi băieți (ajutoarele ei) – care formau echipa de voluntari.
 
Mai întâi, șefa  ne-a învățat câteva reguli, pe care trebuia să le respectăm, pentru a putea lua masa în mod normal.
 
Acestea sunt, de fapt, unele dintre standardele pentru nevăzători, care le fac viața mai ușoară:
 
1. Când sunteți așezați la masă, lucrurile din fața dv. sunt plasate în felul următor:
– farfuria se află în mijloc;
– la ora 6:00 față de farfurie, se află un șervet împăturit;
– la ora 3:00, față de farfurie se află lingura;
– la ora 9:00, față de farfurie se află furculița;
– la ora 12:00, față de farfurie se află cuțitul;
– la ora 2:00, față de farfurie se află un pahar gol;
 
2. Două carafe mari vor circula în jurul mesei.
Cea de formă dreaptă conține apă, iar cea de formă curbată conține suc de portocale.
3. Când, pe baza alegerii dv., una dintre cele două carafe ajunge la dv., trebuie să vă turnați singuri în pahar.
 
Pentru aceasta, trebuie mai întâi să vă introduceți degetul mare de la mâna  stângă în pahar, așa încât, atunci când îl umpleți și lichidul vă atinge degetul, să vă opriți.
 
Acestea fiind zise, fata a întrebat dacă toată lumea a înțeles.
 
Toți am răspuns „da”, dar de fapt eram confuzi, încercând să ne amintim ce ne-a spus și să ne confirmăm unul altuia ce am reținut.
 
Următoarele minute au fost instructive și amuzante în același timp.
 
Toți invitații am fost împărțiți în grupuri mai mici și direcționați spre sala de mese întunecată.
 
Fiecare dintre noi a fost condus la scaunul său de o persoană oarbă, care a plecat numai după ce s-a asigurat că ne-am așezat.
 
Am avut toți același sentiment ciudat, pentru că, de fapt, noi, văzătorii ar fi trebuit să-i ghidăm și să-i ajutăm pe nevăzători.
 
Într-o beznă totală, în care nu puteam zări nimic, am mâncat mai multe preparate delicioase, fără să le vedem.
 
Ni s-au servit băuturi, două aperitive, felul principal și deserturi.
 
Uimitor mi s-a părut faptul că cei trei orbi au știut să-i servească pe vegetarieni cu preparate vegetariene, deși aceștia erau așezați la întâmplare la mese (am uitat să vă spun că atunci când mi-am confirmat participarea online, una din întrebările la care a trebuit să răspund a fost „vegetarian” sau „non vegetarian”; evident că am bifat „vegetarian”, pentru că asta sunt).
 
Serviciul echipei a fost impecabil, n-a trebuit să așteptăm între feluri.
 
Cum terminam un preparat, ni se servea următorul, fără nicio întârziere.
 
După vreo oră și jumătate de luat masa în întuneric, șefa ne-a întrebat dacă toată lumea a terminat de mâncat, iar după ce a primit confirmarea, a aprins luminile în sală.
 
Toți am părăsit sala de mese cu lacrimi în ochi.
 
Ne-am dat seama cât de norocoși am fost să fim dăruiți cu ochi pentru a vedea această lume frumoasă în care ne-am născut.
 
Ne-am dat seama cât de grea este viața pentru un om căruia îi este imposibil să vadă.
 
priveste-pozitiv_nNe-am dat seama cât de inconfortabil ne-am simțit noi timp de 90 de minute, cât am fost privați de vedere și cum trebuie să se simtă ei, trăind toată viața așa.
 
Ne-am dat seama că nu știm să apreciem lucrurile simple, că alergăm toată viața după ce nu avem, fără să fim recunoscători pentru ce ni s-a dat.
 
Fiți bucuroși și iubiți tot ce vi s-a dat în această viață!!!
 
Puteți încerca să obțineți ceea ce nu aveți, dar nu fiți triști dacă nu reușiți.
 
Gândiți-vă că oricum aveți deja mai mult decât alții.
 
Gândiți-vă la experiența pe care am trăit-o eu și poate filozofia voastră de viață se va schimba.”
 
Scrisă de Alwyn Menezes

O minunată lecție de viață pentru noi toți. Dumnezeu ne-a  „echipat”cu daruri minunate, pe care ,de multe ori, le ignorăm.  

Și totuși , viața , acest  cadou minunat pentru fiecare dintre noi , trebuie trăită în mulțumire , cu optimism și multă bunătate. Dacă facem asta vor veni și bucuriile vieții,  fix pe măsura a ce OAMENI suntem.

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

29 de gânduri despre &8222;O CINĂ ÎN ÎNTUNERIC&8221;

 1. Emoționantă întâmplare! Numai cu o asemenea lecție, cei ce văd realizează cât de greu este să fii nevăzător și ce dar minunat este să fii sănătos și fără probleme. De câte ori încercăm să ne punem în locul unei asemenea persoane? Oare chiar înțelegem cu ce se confruntă, zi de zi, un om cu dizabilități? De-asta trebuie să fim mai buni, mai răbdători, mai îngăduitori…
  Mi-am amintit acum, că în anii studenției, tot întâlneam la un colț de stradă un orb care cerșea. Nu spunea decât atât: „cea mai scumpă-i nevederea”! Mare dreptate avea…
  O seară frumoasă!

  Apreciat de 1 persoană

  • Bun exemplul tau , draga Alex….din pacate , in iuresul vietii de astazi, uitam cate „dotari” avem de la Dumnezeu, dar dam mai mare importanta unor lucruri marunte, uneori neinsemnate, din pacate ! Sa ai o seara minunata ! 🙂

   Apreciază

 2. Sper din toata inima ca , atunci cand vorbeste despre ” lucrurile simple ” , dl. Alwyn Menezes nu se refera la acele creiere expansionate , numite generic ochi , la acel dar minunat numit vaz . Nu de alta dar , ” multi au ochi , putini vad ” dupa cum spunea pe vremuri , cineva numit Isus . ” Puteti incerca sa obtineti ceea ce nu aveti dar…nu fiti tristi daca nu veti reusi „. De asemena trag nadejde ca dl. Menedez nu se referea la acele ” lucruri simple ” despre care un tip numit ….” generic ” Apostolul Pavel , spunea candva ca : ” multe lucruri va sant necesare dar…putine va sant d e folos ” iar acelasi ” cineva numit Isus spunea ca ” acelea sant precum pulberea ” . Sti care-i paradoxul ? Faptul ca , oricat d e buni sau intelepti am fi oricare dintre noi , la un moment dat , nu mai vedem padurea din cauza copacilor . Nu reusim s a vedem ce s e afla in spatele acelor dorinte d e mai bine pe care le vrem neaaparat indeplinite caci…oameni suntem ! Niciunul dintre noi n-a banuit vreo clipa , ce va urma dupa 22 decembrie 1989 , asa cum nici cei ce se agita { sau sant agitati d e catre … ” cineva ” } de ceva vreme in Piata Victoriei nu banuie macar ce va fi…dupa . Iti doresc un inceput d e saptamana , si-o saptamana binecuvantata mcooper801 !

  Apreciat de 1 persoană

 3. Salut prietene !
  Una lume virtuala, chiar a crezut ca ai fost in SINGAPORE ! 🙂
  Postarea-i plina de indemnuri,
  dar numai pentru cine are bani,
  caci asemenea meniuri,
  nu-s de nasul unor saracani ! 🙂 😦 🙂
  Ca sa nu fiu inteles gresit ,
  de delatorii mei platiti sa ma barfeasca,
  NU la tine m-am GANDIT ,
  cand am lasat sa porneasca,
  din capul meu complet trezit,
  fraza de sus, barbateasca ! 🙂
  In alta ordine de idei,
  la PROTESTELE instigate de Johannis
  au participat multi tinerei
  din multimationalele lui Ciolanis
  dar, DE CE mai fratioare ? 🙂
  ” Ce-i mana pe ei in lupta, ce-a voit acel APUS….” 🙂 🙂 🙂
  IATA CE !!! 😦 😦 😦
  http://mobile.danandronic.net/romanii-trebuie-sa-stie-adevarul-iata-de-ce-au-scos-multinationalele-oamenii-in-strada-acest-secret-arunca-totul-in-aer-click-aici/
  Mai multe pe ultima mea postare …………..
  O saptamana cu SEARA dde SEARA ” O CINA pe intuneric ” !!! 🙂 🙂 🙂
  Aliosa 🙂 ❤ 🙂

  Apreciază

 4. Ceva asemănător am trăit și eu, când am participat la un concurs de șah în care aproape toți jucătorii erau orbi. Am crezut că n-o să am probleme, dar mi-am dat seama că jucau la fel de bine ca și cei cu vederea perfectă. Mintea lor era atât de organizată încât compensa cu succes lipsa văzului.
  O săptămână benefică și frumoasă, dragă prietene! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Foarte bun exemplul, draga Petru …asta am constatat si eu cu ocazia procedurii de masaj , pe care o fac in prezent la fizioterapie, (de atatea sarcini imi mai produc si dureri de spate 🙂 ) Domnul care imi face masajul este aproape orb, iar prin preajma mai sunt si alti colegi nevazatori…este o atmosfera placuta, plina de glume venite de la acesti nevazatori, cu rasete si bucurie, incat ai impresia ca esti intre oameni perfect sanatosi …la alt fel de proceduri, cu oameni sanatosi, atmosfera inchisa, incordata chiar….o zi minunata , draga Petru, cu multa lumina-n sufletul tau frumos ! ❤

   Apreciat de 1 persoană

  • @racoltapetru Am jucat de cateva ori sah { pana mi-am bagat in sfarsit mintile in cap } , impotriva unor tipi de la ” Vatra Luminoasa ” si…M-AU DECAVAT pur si simplu . M-au scos aia sahul din cap pentru toata viata ! Respect onorate nordist !

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s