Complexul lui Adam

remus-radulescuObiceiul de a da vina pe altcineva pentru răul care ni se întâmplă se cheamă complexul lui Adam. Şi asta pentru că reflexul ne vine de la primul om, care după prima greşeală, aceea de a mânca din fructul interzis, când a fost luat la întrebări de Dumnezeu, a dat vina pe Eva – nu şi-a recunoscut vinovăţia.

Adevărul e că, de atunci, noi oamenii avem mania de a pune în cârca altcuiva, responsabilitatea pentru ceea ce ni se întâmplă mai puţin plăcut în viaţă.

Se povesteşte că într-o firmă, atunci când angajaţii s-au întors la lucru după pauza de masă au găsit cu toţii un e-mail cu următorul mesaj:

                  “Astăzi, colegul tău care te-a împiedicat de atâta timp să progresezi a murit.

                     Dacă vrei să-ţi iei rămas bun vino în sala de conferinţe.”

Oamenii intrau unul câte unul în sala în care pe masă stătea un coşciug. Fiecare se apropia să-l vadă pe cel care le pusese beţe în roate, cu sentimente amestecate: tristeţe, curiozitate şi oarece satisfacţie pentru că s-a dus. În coşciug nu era însă un om, ci o oglindă. Fiecare se vedea pe sine.

Era lecţia pentru nişte oameni ce sufereau de complexul lui Adam.

Sursa: romania-actualitati.ro

vina pe altulO povestea cam  sinistră și un „picuț” ciudată, dar care poate fi  o adevărată lecție de viață pentru fiecare dintre noi. Scriitorul prost dă vina pe pană , iar un  meşteşugar prost dă vina pe unelte , nu-i așa ? A da vina mereu pe „vecina” ( altcineva) nu ne rezolvă problemele , ba mai tare ni le adâncește. Dacă ne recunoaștem greșelile este mult mai sigur că repetarea lor nu va mai avea loc , totul în beneficiul nostru. 

Ș-apoi acolo unde fiecare dintre noi dăm vina pe celălalt, cu siguranță toată lumea e de vină.

Să fiți buni și înțelepți !!! 

M. Cooper

15 gânduri despre &8222;Complexul lui Adam&8221;

 1. Cei SLABI, cei lipsiti de CARACTER, cei fara ONOARE si DEMNITATE ,cei LASI si lipsiti de CURAJ,
  intotdeauna , pentru NEIMPLINIRILE si FRUSTRARILE lor, dau VINA pe altii……………
  Faina postare ! 🙂 🙂
  De Buna Vestire, buna sa-ti fie ziua ! 🙂
  Un sfarsit de saptamana BINECUVANTAT si o PRIMAVARA vesela ! 🙂

  Aliosa ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. A fi om in zilele noastre consta si in faptul de a-ti asuma vina si consecintele propriilor greseli. Uneori nu sunt ceilalti de vina pentru modul in care descurg lucrurile in viata noastra, ci noi insine, dar suntem prea orgoliosi sa vedem asta si sa recunoastem acest lucru.

  Apreciat de 1 persoană

  • Asa este, draga Alexandra… ne tinem partea mai tot timpul….cand gresim o facem din vina cuiva, iar cand triunfam este meritul nostru 🙂 …..muntumesc pentru „intrare” si pentru cuvintele frumoase…Seara de vissssssssss ! 🙂

   Apreciază

 3. Vezi , asta numesc eu DISCRIMINARE ! Parca si Eva la randul ei a dat vina pe SARPE insa…niciunul n-a avut curajul sa dea vina pe ” stapanul gradinii ” care , le-a dat doar niste indicatii atat d e succinte in vederea plimbarii lor prin acea gradina binecuvantata ! Cred ca in acest fel ma apropii mult de parerea exprimata de catre amicul din Nord , Racoltea Petre ce , in calitatea-i de manuitor versat al condeiului , a spus acelasi lucru dar…folosind alte cuvinte ca …. d’aia-i scriitor 😉 .

  Apreciat de 2 persoane

 4. E clar că noi suntem de vină pentru conducătorii pe care-i avem. Dar a recunoaște nu-i suficient, dacă nu luăm și măsuri să nu se mai repete. Prin autoeducație. Un sfârșit de săptămână așa cum ți-l dorești, dragă prietene! 🙂

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s