Dacă nu știați , aflați acum (22)

Imagine similară1. În medie, o ființă umană petrece aproximativ 6 ani din viață visând (ceea ce înseamnă cam două ore pe noapte).

2. Începând cu vârsta de 10 ani avem, în medie, între patru și șase vise în fiecare noapte. Ceea ce înseamnă între 1.460 și 2.190 de vise în fiecare an.

3. La cinci minute după ce ne trezim uităm jumătate din ceea ce am visat. Iar după zece minute uităm 90% din ceea ce am visat. Altfel spus: visăm de fiecare dată. Doar că, uneori, nu ne amintim că am visat.

4. Nu toată lumea visează în culori: 12% dintre oameni visează doar în alb și negru (și, evident, restul visează în culori). Potrivit unui studiu din 2008, cele mai multe persoane care visează alb-negru sunt persoane vârstnice. Ceea ce ar putea avea legătură cu faptul că acestea au apucat televiziunea în alb-negru.

5. Copiii nu visează despre ei până la vârsta de 3 ani. În același timp, începând de la vârsta de 3 ani și până la vârsta de 7 – 8 ani, copiii au mai multe coșmaruri decât adulții.

6. Nevăzătorii visează și ei: dacă o persoană și-a pierdut vederea pe parcursul vieții, va continua să viseze la fel ca toți ceilalți oameni; dacă s-a născut fără vedere, nu visează imagini, însă visele sale se bazează pe sunete, mirosuri, senzații de atingeri și emoții.

7. Bărbații și femeile visează în mod diferit: în timp ce 70% dintre personajele care apar în visele unui bărbat sunt tot bărbați, femeile tind să viseze bărbați și femei într-o proporție aproape egală. În plus, visele bărbaților conțin mai multă agresivitate.

8. Femeile visează despre sex la fel de mult ca bărbații. Cu diferența că, în timp ce bărbații au tendința de a visa scene sexuale cu partenere multiple (iar 90% dintre ei par a visa că femeia este aceea care inițiază scenele fierbinți), femeile au tendința de a visa mai mult scene sexuale care implică partenerul de viață sau celebrități. Cel puțin aceasta este concluzia unui studiu din 2007. E adevărat, în 2009, un alt studiu a adus câteva completări: în timp ce bărbații au tendința de a visa acte sexuale în sine, femeile visează mai mult sărutări și momente tandre.

9. Potrivit mai multor studii, între 18% și 30% dintre oameni au avut cel puțin un vis premonitoriu, iar procentajul celor care cred în existența acestui tip de vise este între 63% și 98% (!) dintre oameni.

10. Atunci când visezi, corpul tău este “paralizat”. Mai exact, după primele 90 de minute ale somnului, se întră în faza somnului rapid (faza REM – rapid eye movement), când eliberarea anumitor neurotransmițători este complet suprimată. Drept rezultat, neuronii motorii nu sunt stimulați, condiție cunoscută sub denumirea de relaxare nervoasă. Această relaxare suprimă astfel mișcările necontrolate ale corpului în timpul somnului.

11. Visăm doar oamenii pe care i-am văzut. Chiar dacă, adesea, visele ne sunt populate cu persoane ce ne par necunoscute, acestea sunt de fapt persoane pe care le-am văzut în timpul în diferite ocazii în timpul orelor de veghe, dar ale căror chipuri nu ni le mai amintim.

12. Ideea motorului de căutare Google i-a venit lui Larry Page în timp ce visa. La fel s-a întâmplat și cu tabelul periodic al elementelor (care i-a apărut lui Mendeleev mai întâi în vis), la fel și cu generatorul de curent alternativ (visat de Tesla) și cu spirala ADN (visată de James Watson) și cu mașina de cusut (visată de Elias Howe). Și cu multe alte invenții. Și aceasta pentru a nu mai spune că atât de cunoscuta poveste Doctor Jeckyll și Mr. Hyde a fost mai întâi visată de Robert Louis Stevenson.

13. Încă nu s-a aflat ce porțiune a creierului generează visele, dacă există o singură regiune din creier care le generează, dacă sunt implicate mai multe regiuni sau care este cu adevărat scopul viselor.

14. Animalele visează și ele: este un lucru știut de orice persoană care are acasă un câine sau o pisică. Pentru ceilalți, ne vom mulțumi să spunem că mai multe studiile efectuate pe animale diferite, au arătat că, în timpul somnului, undele cerebrale sunt asemănătoare cu acelea ale oamenilor care visează.

Sursa: webcultura.ro

vise realitateSunt lucruri interesante despre visele din timpul somnului care, într-o viață de om , ne ia 25 de ani . Da , ați citit bine, în medie un om doarme 25 de ani într-o viata. Oamenii care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sau care dorm mai mult de 9 ore, au avut o rată a morții cu până la 30% mai mare decât cei care dorm în mod obișnuit 7 – 8 ore. Incă un lucru interesant : în intervalul dormit  peste cele 7-8 ore de somn recomandate, apar și visele mai puțin plăcute . In concluzie, pentru ca visele să devină realitate, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne trezim după cele 7-8 ore de somn. 🙂 🙂 🙂

Să fiți buni și înțelepți !!!

M. Cooper

Anunțuri

24 de gânduri despre &8222;Dacă nu știați , aflați acum (22)&8221;

 1. M-a captivat articolul despre vise, mai ales că sunt un mare amator al unor astfel de filmuleţe nocturne. Am aflat acum multe informaţii interesante, de care habar n-aveam şi pentru care îţi mulţumesc! Să-ţi fie duminica binecuvântată, dragă prietene! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • 🙂 …de visat toti visam in somn(o spun specialistii in materie)…important sa avem vise dupa ce ne trezim si „trecem la treaba”, iar ceea ce iti doresc , din toata inima….sa ti se implineneasca cele care te fac fericita ! 🙂 O zi cu mult soare pe strada inimii tale ! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 2. Salut prietene !
  interesanta postarea ta ! 🙂
  O voi REPUBLICA pe My Blog
  http://amintiriamintiri.wordpress.com/
  Nu stiu altii cum sunt dar eu,
  ce VAD inainte de a ADORMI,
  VISEZ in timpul SOMNULUI 🙂
  iar dimineata cand ma TREZESC, imi aduc amite tot VISUL ! 🙂
  De exemplu :
  – In seara zilei de 8 MAI 1986 ( eram student la Academia Militara )
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2012/08/14/
  dupa finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal dintre Campioana Republicii Socialiste ROMANIA ,STEAUA Bucuresti si FC Barcelona
  ( 2-0 dupa executarea loviturilor de la 11 metri in care portarul stelist Helmut Dukadam
  a APARAT PATRU lovituri de la PUNCTUL cu VAR ) 🙂 🙂 🙂
  dupa ce am ADORMIT , am REVAZUT in VIS tot meciul
  ( 90 de minute regulamentare + 30 de minute DOUA reprize de prelungiri + EMOTIILE traite din timpul executarii loviturilor de la 11 metri !!! 🙂 🙂 🙂
  O seara faina, o noapte cu VISE placute 🙂 o zi de Izvorul Tamaduirii cu bucurie si soare, o sambata fara ploaie si un Sfant GHEORGHE generos !!! 🙂 🙂 🙂
  Aliosa 🙂 🙂 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • A fost un vis adevarat si TARE frumos , draga Aliosa. Mi-amintesc cu drag acea seara de vis,…macar bine ca ni s-a intamplat asa ceva. Din pacate la cum merg lucrurile/vremurile , greu vom mai avea in realitate asa ceva…poate doar in vise. O zi cu mult soare pe strada inimii tale si un w/e de vis ! 🙂

   Apreciază

   • Performanta echipei de fotbal a ARMATEI ” STEAUA Bucuresti ”
    din seara zilei de 8 MAI 1986 , CASTIGAREA
    Cupei Campionilor Europeni la Fotbal 🙂 🙂 🙂
    NU se va mai repeta NICIODATA, dar absolut NICIODATA !!! 😦 😦 😦
    Dar NU numai la FOTBAL am castigat Cupe ale Campionilor Europeni ci si la VOLEI si HANDBAL ! 🙂
    si asta in conditiile cand ESTUL Europei era in ” RAZBOI RECE ” 😦 cu VESTUL Europei ……………
    Dupa 1989, in Romania , s-au DISTRUS toate de la
    INDUSTRIE, AGRICULTURA, COMERT, INVATAMANT, SANATATE , TURISM samd dar si SPORTUL ! 😦
    In alta ordine de idei,
    iti ofer 56 de IDEI ,

    sa faci din STICLE de plastic goale,
    OBIECTE de mare valoare !!! 🙂 🙂 🙂
    Weekend placut prietene ! 🙂
    Aliosa 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s